Foto: Sanna Källdén

Gröna linjen kan komma att stängas av på obestämd tid

Trångt, trängre – gröna linjen. Nu kan det bli ännu trassligare att bo i Söderort då en stor sträcka kan komma att stängas av på oklar tid.

  • Publicerad 11:53, 24 mar 2016

Det är i landstingets planeringsunderlag för 2017 som det illavarslande stycket om Linje 17, alltså Skarpnäckssträckan, står att läsa. Där står det att tätskikten på broarna på sträckan Skärmarbrink-Bagarmossen är dåliga och inte längre fyller sin funktion.

"För att kunna byta tätskikt på broarna krävs att tåganläggningen demonteras och att broarna är avstängda för tunnelbanetrafik."

Tätskikt är alltså den yta under rälsen som ska se till att det är tätt så att regnvatten inte rinner ner och gör allting ostabilt. Med andra ord: medan detta åtgärdas kan det alltså bli så att sträckan mellan Skärmarbrink och Bagarmossen stängs ner under tiden arbetet utförs.

På landstingets trafikförvaltning säger kommunikationschef Suss Forsman Tullberg att det är alldeles för tidigt att säga något alls om det här.

– Det är inte så allvarligt som det verkar utan något helt normalt. Något måste göras men det är inte akut och inga beslut om hur, vad, när är fattade ännu. Anledningen till att det står med i planen för 2017 är att vi under nästa år kanske ska börja utreda vad som ska åtgärdas, säger Suss Forsman Tullberg.

Kan påbörjas innan 2021

Hon säger att det inte finns någon olycksrisk och att inget arbete kommer att komma igång under 2017: "En ordentlig utredning kommer att visa hur lång tid arbetet kommer att ta och vad det kommer att kosta".

Det kan visa sig att det räcker med att utföra jobbet på natten och att trafiken därför inte blir drabbad.

– Det är alldeles för tidigt att säga när jobbet ska göras. Men det kan bli så att vi kommer igång under den här planperioden, som sträcker sig till 2021.

Läs även
SL-korten kan bli 100 kr dyrare

Tio år till av trängsel på gröna linjen