Gröna glashuset kan vinna pris

Det kostade dryga 50 miljoner och tog två år att bygga, men nu står det klart och inflyttat – det gröna glashuset på Sundbybergs begravningsplats. Wingårdh som ritat huset planerar också att anmäla det till olika arkitekttävlingar.

  • Publicerad 16:37, 13 dec 2017

Den gröna huskroppen i härdat glas ståtar i ena änden av Sundbybergs begravningsplats. Den fyrkantiga formen på huset går igen i allt från lampor till trägolvet som består av ändarna av grova trästavar.

Invändigt håller en massiv trästomme i gran upp hela huset. Ja hela huset består faktiskt av trä.

Det är mycket pengar men det är också byggt för framtiden och för att hålla länge.

Men så har planerna inte alltid sett ut. 2015 ritades ett annat hus i två våningar, mer likt en villa. Men när skisserna kom till stadsbyggnadskontoret så blev det tvärstopp.

– Varken de eller länsstyrelsen tycke att den arkitektoniska kvaliteten höll och att huset dominerade platsen för mycket, säger kyrkogårdschefen Christer Larsson.

Kyrkogårdschefen Christer Larsson är mycket nöjd med det nya huset. Foto: Maria Lilja

Huset kan vinna pris

I stället engagerades arkitektfirman Wingårdh som bredde ut de 960 kvadratmetrarna på ett plan och ritade in en glasfasad i grönt.

– Produktionspriset blev 46 miljoner plus 10 procent, så drygt 50 miljoner. Det är mycket pengar men det är också byggt för framtiden och för att hålla länge. Andra kommuner, som till exempel Karlskrona, som är intresserade av något liknande har redan varit här och tittat, säger Christer Larsson.

Vi kommer definitivt att ställa upp i olika tävlingar också med huset på Sundbybergs begravningsplats.

Elin Fyhr på arkitektfirman Wingårdh har varit med i projektet och berättar att det är unikt med sin gröna glasfasad i kombination med den synliga massiva trästommen.

– Vi har tidigare gjort bland annat en vårdcentral i Bergsjön utanför Göteborg med glasfasad, som i förra veckan vann Per och Alma Olssons pris för årets bästa byggnad i Göteborg. Vi kommer definitivt att ställa upp i olika tävlingar också med huset på Sundbybergs begravningsplats, och är såklart otroligt stolta över det, säger hon.

Öppet hus i vår

Huset byggdes klart på nästan två år och i början på december flyttade Christer Larsson och hans personal in här.

– Den tidigare villan som vi satt i byggdes 1971, var på 550 kvadrat och rätt omodern. Så jag är så klart jätteglad för det här huset. En del jag mött har retat sig på färgen, som kan bli allt från skarpt grön till turkosgrön beroende på ljuset, men de allra flesta tycker om det, säger han.

I ena änden av huset finns en lokal där borgerliga begravningar ska kunna hållas framöver. Lokalen ska även kunna bokas av privatpersoner som vill ordna dop- eller begravningskaffe här.

– Det ska upp ett högtalarsystem här och en skärm på kortsidan. Vi ska även under våren gå ut med en förfrågan till lokala textilkonstnärer för att köpa in en textil att hänga på väggen, säger Christer Larsson.

Planen nu är att hålla att öppet hus i april/maj för alla nyfikna. Den som inte kan hålla sig så länge kan dock knacka på och få sig en rundtur av Christer om han har tid, lovar han.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger AIK...torsdag 21/1 1:15

19-åringen kan ha begått andra brott på rymmen

Nyheter Polisen söker vittnen Åklagaren och polisen söker fortfarande vittnen till mordet i Rissne, men också dem som har uppgifter om ett annat rån i Sundbyberg som 19-åringen kan ha begått.onsdag 20/1 9:26

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15