Stortrivs. Valeria Lingran och Joel Magnusson har just förlovat sig och gifter sig nästa år. Huset är från 2012 vilket de uppskattar eftersom de ännu inte vet så mycket om underhåll och reparationer. Foto: Louise Kristoffersson

Grön våg mot landsbygden

Från en tvåa i Solna till en rymlig villa i Frösunda. Valeria Lingran och Joel Magnusson har hittat lugnet. De är del av en ny trend med stadsbor som söker sig till Vallentunas landsbygd.

  • Publicerad 00:55, 18 jun 2022

Nu är det folk från innerstan och kranskommunerna som vill leva gröna vågen i miniformat

Huset ligger på en liten väg, med utsikt över åkrar och fält. Från altanen ser de ofta vilda djur.

Det må vara nyproducerat men den lantliga känslan är påtaglig. Luften i trädgården är full av klorofyll och fågelkvitter.

– När jag kommer hem känner jag verkligen hur jag andas ut, säger Valeria. Jag blir stressad av att vara i stan.

Hittat rätt

Hon har 20 minuters promenad till Frösunda station. När hon kliver av tåget på Östra station är det nära till jobbet på KTH.

För ett år sedan flyttade hon och fästmannen Joel Magnusson hit från Solna efter att ha mellanlandat i Traneberg.

– Vi hade letat i två år och det var skönt att äntligen hitta rätt, säger Valeria Lingran.

Vallentuna kändes först för långt bort. Men under en resa i norra Skottland insåg Valeria hur bra hon mår av att vara nära i naturen.

Gröna vågen i miniformat

Valeria bodde i Sankt Petersburg innan hon kom till Sverige som tolvåring. Hon har starka minnen av farmors och farfars datja (stuga) på landet. Farmor odlade i sin trädgård och Valeria vill gärna bli lika duktig. Joel växte upp i Hälsingland.

Att bo på landet var inte så avlägset ändå.

Enligt Eric Runbäck, mäklare på Fastighetsbyrån i Vallentuna, har de lantliga lägena i kommunen blivit mer efterfrågade efter pandemin och en ny kategori köpare söker sig dit.

– När vi hade visningar på landet var det tidigare mest Vallentunabor som kom för att det var där de hade råd. Nu är det folk från innerstan och kranskommunerna som vill leva gröna vågen i miniformat, säger han.

– Ja, jag kan tänka mig att många gör det efter corona, säger Valeria. Det har blivit möjligt att jobba hemifrån och pendlingstiden blir inte lika viktig. Och man får mycket för pengarna här.

Både Joel och Valeria gillar miniformatet.

"Liten uppoffring"

De har inga ambitioner att renovera ett hundraårigt hus med konsulthjälp av byggnadsvårdare eller att satsa på odling för självförsörjning.

De vill lära sig gradvis, samtidigt som de värdesätter lantlivet.

Joel är den som får njuta mest av huset.

Han jobbar som revisor inne i stan men har frihet att jobba hemifrån. Ofta börjar han arbetsdagen vid köksbordet eller på altanen och tar sedan bilen till city när köerna avtagit.

– Det är skönt att man kan anpassa sig. Det är en liten uppoffring för oss med 15–20 minuters längre restid.

Villapriser i Norrort

Till och med maj i år såldes 152 villor i Vallentuna.

Förra året såldes 155 villor under samma period.

Snittpriset för en villa under de senaste tre månaderna var 5,9 miljoner i Vallentuna, 6,3 miljoner i Österåker och Upplands-Väsby; 10,0 miljoner i Täby; 11,1 miljoner i Vaxholm och 14,8 miljoner i Danderyd.

Källa: Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre