Grödingebo. Alexander Chennaoui från Grödinge är en av tolv deltagare i årets upplaga av Robinson, som spelades in utanför Haparanda. Foto: Linus Nilsson/Tv4/Cmore

Grödingebon som tävlar i Robinson

"En schysst utlandsvistelse på någon ö i värmen". Det var vad Alexander Chennaoui såg framför sig när han sökte till Robinson. I stället blev det nollgradigt ruskväder i norra Sverige – med trasigt knä.

  • Publicerad 07:00, 21 mar 2021

Det var faktiskt ganska roligt att det var i Sverige.

För ett år sedan satt Alexander Chennaoui i soffan hemma i villan i Grödinge och såg på Robinson med familjen.

– Det där kan jag göra bättre, kläckte han ur sig under en av tävlingarna.

15-årige sonen tvivlade starkt. Sedan kom en reklampaus med budskapet "Ansök till Robinson 2021" och Alexander fick äta upp sina ord. Sonen slutade inte hetsa förrän han lovade att söka.

Efter en rad auditions och provtagningar kom beskedet att han var en av de tolv som kommit med.

– Jag blev förvånad och glad och tänkte att det skulle bli riktigt kul, ett roligt äventyr. Sedan sa den som ringde: Det är bara en liten detalj jag måste berätta. På grund av pandemin spelas programmet in i Sverige, säger han.

– Det gick från eufori till jag besvikelse på några sekunder, så jag fick be om lite betänketid. "Du får ett dygn", sa de.

Alexander sa alltså ja ändå. Varför?

– För äventyret! Jag gillar friluftsliv, att jaga och fiska. Jag jagar ju precis utanför tomtgränsen, säger han.

Men det var faktiskt nära att äventyret uteblev. Riktigt nära.

Körde rehab i skogen

Två veckor före resan till Haparanda hoppade hans knä ur led och främre korsbandet gick av. Två olika läkare sa att det bara var att glömma Robinson. Eftersom Alexander är "jäkligt envis" lät han sig inte nöjas med det. I stället för att hoppa av gick han till en specialist.

– Han sa att jag kunde träna upp knät om jag körde tre fyra timmar om dagen på träningscykel. Så det gjorda jag – och det funkade. Jag fick ha ett knäskydd när det var som hårdast. Och så körde jag rehab i skogen när folk inte såg.

"Var nollgradigt i juli"

Som friluftsmänniska var Alexander förberedd med varma och praktiska kläder – eller "kittad" som han själv säger.

– Det var riktigt dåligt väder första veckan, trots att vi kom dit i juli. I Stockholm var det varmt men i Haparanda var det nollgradigt, säger han och fortsätter:

– Det var faktiskt ganska roligt att det var i Sverige. Jag känner ju naturen, kan svamparna. En del gick ner i vikt och började bli griniga. Efter ett tag kände jag att det här är lugnt.

Alexander Chennaoui

Ålder: 48.

Bor: Grödinge, Botkyrka.

Gör: Egen företagare, mätkonsult.

Familj: Fru och två barn, 15 och 18.

Aktuell: Som en av deltagarna i Robinson 2021, som börjar sändas den 21 mars.

Personlig sak: Rakhyvel.

Visa merVisa mindre

Hela Robinson-gänget. Alexander är tvåa från vänster. Foto: Tv4/Cmore