Fredad. Hissen från 1956 är fredad trots att den är ur funktion. Rektor Marita Svahn berättar om skolan under en rundvisning med eleverna Lidia Ghirmay, Eliana Ainalem och Zohan Abrar. Foto: Claudio Britos

Grimstaskolan först ut i stadens miljardplan

Politikerna drog i handbromsen när evakueringsskolan i Råcksta visade sig bli dyrare än tänkt. Nu ser det ut att bli en skola trots allt och skissen av den får tummen upp av Grimstaelever, som menar att en renovering är på tiden.

  • Publicerad 11:02, 19 nov 2021

Det blir spännande att se skillnaden

På fältet mellan Råckstarondellen och Råckstas t-banestation ska evakueringsskolan ligga.

Trots att notan har stigit från 198 till 233 miljoner kronor, har utbildningsnämnden beslutat att satsa på en nybyggd temporär skola som ska ta emot elever från minst fem skolor som renoveras. Detta efter att ha tittat på alternativa lösningar.

Skissen. Så här är det tänkt att skolan i Råcksta ser ut. Utöver byggnaderna på bilden planeras för ett idrottstält på platsen. Foto: Stockholms stad

Renoveringar för över 800 miljoner kronor

Fem skolor i Bromma, Vällingby och Hässelby ska renoveras:

Grimstaskolan

Start: Hösten 2023.

Kostnad: 203 miljoner kronor.

Planen: Ombyggnader av bland annat kök och matsal. Nytt skolhus på skolgården. Tillgänglighetsanpassningar. Renovering av rör, el, ventilation och teleteknik.

Blackebergsskolan

Start: Hösten 2025.

Kostnad: 181 miljoner kronor.

Idéer: Ombyggnader och tillbyggnad som ska ge plats för ytterligare 138 elever. Tillgänglighetsanpassningar med bland annat ny huvudentré och hissar. Renovering av rör, el, ventilation och teleteknik.

Abrahamsbergsskolan

Start: Hösten 2025.

Kostnad: 89 miljoner kronor.

Idéer: Byte av el, ventilation och rör. Byte eller renovering av dörrar och fönster. Viss ytskiktsrenovering. Tilläggsisolering av ytterväggar. Fler toaletter.

Hässelbygårdsskolan

Start: Hösten 2028.

Kostnad: 70-100 miljoner kronor.

Idéer: Renovering av ventilation, el, rör. Ytskiktsrenovering och tillgänglighetsanpassningar såsom hiss.

Nya Elementar

Start: Höstterminen 2029.

Kostnad: 280 miljoner kronor.

Idéer: Nya byggnader för bland annat mellanstadiet, idrottshall och matsal.

Tidplaner, kostnader och insatser kommer från preliminära utredningar eller inriktningsbeslut och kan förändras. Bygget av evakueringsskolan i Råcksta beräknas kosta 233 miljoner kronor.

Källa: Utbildningsnämnden/Skolfastigheter i Stockholm AB (Sisab)

Visa merVisa mindre

Grimstaskolan först ut

Nu återstår för kommunstyrelsens ekonomiska utskott att ge grönt ljus. I så fall kan evakueringsskolan stå klar till hösten 2023 och den första skolan flytta in. Det innebär att eleverna slipper gå på skolor som samtidigt är byggarbetsplatser.

Först ut att renoveras är Grimstaskolan. Eleverna Eliana Ainalem, Lidia Ghirmay och Zohan Abrar har hört om planerna länge, redan i första och andra klass berättar eleverna, som i dag går i femman och sexan.

– Jag brukade prata om renoveringen ibland. Men inte längre, säger Lidia Ghirmay.

Matsal. Matsalen och köket ingår i renoveringsplanerna. Eliana Ainalem, Lidia Ghirmay och Zohan Abrar berättar att de ser fram emot en nyrenoverad skola. Foto: Claudio Britos

Toaletter, korridorväggar och dörrar, klassrum och annat behöver renoveras enligt eleverna som Mitt i möter i Grimstaskolans matsal.

– Den känns gammal, säger Zohan Abrar.

Men det är inte bara ytskikt som ska få ett lyft. Allt under huven ska också renoveras; rör, el, ventilation och teleteknik. Ventilationen har dömts ut vid besiktning.

Köket. Planen är att rusta köket under renoveringen. "Vi har fantastiska kockar och mat. Jag är glad att de ska få ett fullt funktionellt kök." säger rektor Marita Svahn. Foto: Claudio Britos

Rör ej. Lamporna i väggen ska bevaras under renoveringen. Skolan är minnesmärkt och det finns en del att ta hänsyn till vid renoveringen. Foto: Claudio Britos

Rektor. Marita Svahn på Grimstaskolan. Foto: Claudio Britos

I dag. Skolans ytskikt kommer att renoveras. Men det planeras även för ombyggnation av lokalerna. Foto: Claudio Britos

Nytt hus på skolgården

I inriktningsbeslutet finns även ombyggnad av kök och matsal liksom bygget av ett nytt hus på skolgården och andra ombyggnationer, bland annat för att göra skolan lättare att röra sig i för personer med funktionsnedsättning. Det ska också bli fler toaletter.

I dag går cirka 630 elever på skolan. Efter ombyggnation och tillbyggnad ytterligare 100 elever.

– Det blir spännande att se skillnaden mot tidigare, säger Eliana Ainalem som om allt går enligt plan får återvända till skolan i nian.

"Fantastiska kockar"

Rektor Marita Svahn visar med stolthet runt i skolan som hon påtalar har flera fördelar, bland annat ljusinsläppet i flera salar. Men även hon ser fram emot en nyrenoverad skola.

– Vi är glada i lokalerna men lite trångbodda, med tanke på dagens pedagogik. Vi ser fram emot en till byggnad på skolgården. Vi har också fantastiska kockar och mat. Jag är glad att de ska få ett fullt funktionellt kök, säger hon.

Rum för 900 elever

När Mitt i visar skissen på evakueringsskolan i Råcksta ger eleverna tummen upp. Både storlek, färg och form uppskattas av Zohan, Eliana och Lidia.

Skolan kommer att ha plats för 900 elever och i första hand stå i 10 år. Efter användningen monteras den ned. Även Marita Svahn är positiv.

– Det kommer att bli en bra byggnad att evakuera till.

Stockholms stad planerar samtidigt för ökade kostnader för abonnerade bussar och SL-kort för barn som får längre till skolan. Eliana, Lidia och Zohan kommer att få lite längre, men menar att det inte är några större problem.

– Det är helt okej. Jag promenerar idag, men till Råcksta blir det tunnelbana, säger Zohan.