På fältet mellan Råckstarondellen och Råckstas t-banestation ska evakueringsskolan ligga.

Trots att notan har stigit från 198 till 233 miljoner kronor, har utbildningsnämnden beslutat att satsa på en nybyggd temporär skola som ska ta emot elever från minst fem skolor som renoveras. Detta efter att ha tittat på alternativa lösningar.

Grimstaskolan först ut

Nu återstår för kommunstyrelsens ekonomiska utskott att ge grönt ljus. I så fall kan evakueringsskolan stå klar till hösten 2023 och den första skolan flytta in. Det innebär att eleverna slipper gå på skolor som samtidigt är byggarbetsplatser.

Först ut att renoveras är Grimstaskolan. Eleverna Eliana Ainalem, Lidia Ghirmay och Zohan Abrar har hört om planerna länge, redan i första och andra klass berättar eleverna, som i dag går i femman och sexan.

– Jag brukade prata om renoveringen ibland. Men inte längre, säger Lidia Ghirmay.

Toaletter, korridorväggar och dörrar, klassrum och annat behöver renoveras enligt eleverna som Mitt i möter i Grimstaskolans matsal.

– Den känns gammal, säger Zohan Abrar.

Men det är inte bara ytskikt som ska få ett lyft. Allt under huven ska också renoveras; rör, el, ventilation och teleteknik. Ventilationen har dömts ut vid besiktning.

Nytt hus på skolgården

I inriktningsbeslutet finns även ombyggnad av kök och matsal liksom bygget av ett nytt hus på skolgården och andra ombyggnationer, bland annat för att göra skolan lättare att röra sig i för personer med funktionsnedsättning. Det ska också bli fler toaletter.

I dag går cirka 630 elever på skolan. Efter ombyggnation och tillbyggnad ytterligare 100 elever.

– Det blir spännande att se skillnaden mot tidigare, säger Eliana Ainalem som om allt går enligt plan får återvända till skolan i nian.

"Fantastiska kockar"

Rektor Marita Svahn visar med stolthet runt i skolan som hon påtalar har flera fördelar, bland annat ljusinsläppet i flera salar. Men även hon ser fram emot en nyrenoverad skola.

– Vi är glada i lokalerna men lite trångbodda, med tanke på dagens pedagogik. Vi ser fram emot en till byggnad på skolgården. Vi har också fantastiska kockar och mat. Jag är glad att de ska få ett fullt funktionellt kök, säger hon.

Rum för 900 elever

När Mitt i visar skissen på evakueringsskolan i Råcksta ger eleverna tummen upp. Både storlek, färg och form uppskattas av Zohan, Eliana och Lidia.

Skolan kommer att ha plats för 900 elever och i första hand stå i 10 år. Efter användningen monteras den ned. Även Marita Svahn är positiv.

– Det kommer att bli en bra byggnad att evakuera till.

Stockholms stad planerar samtidigt för ökade kostnader för abonnerade bussar och SL-kort för barn som får längre till skolan. Eliana, Lidia och Zohan kommer att få lite längre, men menar att det inte är några större problem.

– Det är helt okej. Jag promenerar idag, men till Råcksta blir det tunnelbana, säger Zohan.