Modulhusen är klara - i veckan flyttar de första familjerna in. Foto: Anders Göransson

Grimstas modulhus redo för inflyttning

Efter heta diskussioner, flera överklaganden, en rekordsnabb byggprocess – och ett och annat sabotage – kunde de nya modulhusen i Grimsta invigas i onsdags. Och under veckan som kommer flyttar de första hyresgästerna, nyanlända familjer med uppehållstillstånd, in i lägenheterna.

  • Publicerad 17:28, 8 nov 2018

Anläggandet av husen inleddes så sent som i maj, då man började med markarbeten. Modulhusen lyftes på plats i mitten av juli och nu, drygt fem månader efter byggstarten, är husen inflyttningsklara.

Modulhusen i Grimsta har plats för 41 familjer, som kan flytta in i någon av de två- eller trerummare som finns i husen. De sammanfogade husen har gemensamt barnvagnsrum och tvättstuga. Fräscht och funktionellt, men knappast någon lyx.

Klipp – modulhusen är invigda. I saxen håller Ann Arkelsten, styrelsemedlem SHIS, och Kadir Kasirga (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden. Bakom dem står Bo Arkelsten (M), ordförande i stadsdelsnämnden, samt Anders Kindberg, VD SHIS. Foto: Anders Göransson

Klipp – modulhusen är invigda. I saxen håller Ann Arkelsten, styrelsemedlem SHIS, och Kadir Kasirga (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden. Bakom dem står Bo Arkelsten (M), ordförande i stadsdelsnämnden, samt Anders Kindberg, VD SHIS. Foto: Anders Göransson

Bo Arkelsten (M), nybliven ordförande för Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd, var på plats vid invigningen och bandklippandet.

– Jag är nöjd och glad över att de här husen har kommit upp. Här finns skolor, förskolor, parklek, naturreservat och fotbollsplaner. Det finns alla möjligheter att trivas här, och det blir mycket bättre för de här familjerna än stället där de bor nu, säger han.

Köket till en tvårumslägenhet i ett av modulhusen. Foto: Anders Göransson

De familjer han talar om har hittills bott i genomgångslägenheter i Råcksta sjukhem. Där har de varit hänvisade till enrummare, vilket ibland inneburit att familjerna fått dela upp sig i flera lägenheter.

Hans politikerkollega Kadir Kasirga (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden och nybliven riksdagsman, berättar att han själv bodde på ett liknande sätt när han kom med sin familj till Sverige för 28 år sedan.

– Jag bodde med mina föräldrar och sex syskon utanför Skarpnäck i omkring ett år innan vi fick vårt första förstahandskontrakt. Och jag vet att en bostad är nyckeln för att komma in i samhället. Jag hoppas verkligen att de som flyttar in i de här lägenheterna får hjälp av hela samhället så att de känner sig välkomna och snabbt kan etablera sig.

Men inte alla är så hjälpsamma. Det gäller till exempel de som försökte sabotera bygget med hjälp av brandbomber i somras.

– Men de lyckades inte. Och jag tror inte att de som gjorde det kommer härifrån, säger Kadir Kasirga.

Kadir Kasirga (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden och Stockholmshem, inspekterar tvättstugan. Foto: Anders Göransson

Modulhusen har byggts med tillfälliga bygglov på fem år, med möjlighet till förlängning till högst 15 år. De boende har inte förstahandskontrakt, utan meningen är att de så snabbt som möjligt ska ordna eget mer varaktigt boende på den reguljära bostadsmarknaden.

Fakta

Bosättningslagen

Sedan bosättningslagen trädde i kraft för två år sedan är alla kommuner skyldiga att ordna bostad åt nyanlända som anvisas till kommunen. Under 2018 väntas 1 882 nyanlända till Stockholms stad, och motsvarande siffra för 2019 är 1 188.

Eftersom befintliga bostäder i Stockholm inte räcker till har man löst situationen med modulhus med tillfälliga bygglov. Förutom modulhusen i Grimsta planeras ett liknande boende i Hässelby strand.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre