Abdinasir Osman är ambassadör på riksförbundet Hjärnkoll och vill minska stigmat kring psykisk ohälsa Foto: Mikael Andersson

Grimstapappa vill få föräldrar att snacka om adhd

Abdinasir Osman från Grimsta är pappa till ett barn med adhd. Som ambassadör för riksförbundet Hjärnkoll vill han dela med sig av sina erfarenheter till andra föräldrar.

  • Publicerad 11:38, 19 feb 2018

Abdinasir Osman jobbar också som handläggare på Försäkringskassan. Foto: Mikael Andersson

Abdinasir Osman från Grimsta är nybliven ambassadör för riksförbundet Hjärnkoll, som arbetar för att sprida kunskap om psykisk ohälsa. I sin nya roll besöker han arbetsplatser och skolor för att föreläsa om hur det är att vara anhörig till ett barn med adhd-diagnos.

– Det finns absolut ett stigma kring psykisk ohälsa, och jag tycker det är dags att vi ändrar på det, säger Abdinasir Osman när vi möter upp honom i Vällingby.

"Märkt av en beröringsskräck"

Trots att många lider av psykisk ohälsa, upplever Abdinasir Osman att det finns "en skam", kring ämnet.

– Man dumförklarar ibland människor med diagnoser, jag har också märkt av en beröringsskräck. Samtidigt finns det så många olika diagnoser – utmattning, ADHD med mera – och vi måste vidga vår vy över vad som är normalt. Vi tjänar alla på att förstå varandra bättre, säger han.

Personer med psykiatriska tillstånd kan till exempel ha svårt att läsa av sin omgivning, något som kan leda till att de blir missförstådda.

– En person med autism som i övrigt fungerar bra, kan till exempel ha svårt med sociala samspel. De kan ha svårt att läsa av subtila tecken. Det kan leda till att de blir outsiders. Men vi måste ju låta människor få vara som de är, säger Abdinasir Osman tror att ökad kunskap är en bra väg att börja.

Vill träffa andra föräldrar

Att som förälder inse att ens barn har en diagnos, kan väcka många frågor. Framöver planerar Abdinasir Osman att dra igång träffar för föräldrar som vill utbyta erfarenheter med varandra.

– Jag är ganska säker på att det finns många föräldrar som befinner sig i en situation att de är ganska oroliga för framtiden och hur det kommer bli. Det blir en omställning. Men det är där jag kommer in! Jag vill visa att det finns sätt att hantera det här nya livet!

Vad är Hjärnkoll?

Riksförbundet Hjärnkoll vill sprida kunskap om psykisk ohälsa. Förbundets ambassadörer har själva erfarenhet av psykisk ohälsa, alternativt är anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Ambassadörerna håller föreläsningar och kan bokas av allt från skolor till privata företag.

Grimstabon Abdinasir Osman är en av Hjärnkolls ambassadörer. Han föreläser om hur det är att vara pappa till ett barn med adhd. Genom att sprida information om psykisk ohälsa hoppas han öka förståelsen för människors olikheter. Till vardags jobbar han även som personlig handläggare på Försäkringskassan.

Visa merVisa mindre