Foto: Anders Göransson

Grimsta ishall kan bli bårhus

Över 1 800 stockholmare har hittills dött i covid-19.  Än så länge räcker bårhusplatserna, men om krisen skulle förvärras kan ett extra bårhus bli aktuellt – i Grimsta ishall. – Det stämmer. Ishallen ligger i beredskapsplanen, säger Robert Sköld på Stockholms stads idrottsförvaltning.

  • Publicerad 16:15, 20 maj 2020

Det är isaggregatet och därmed tillgången till kylplatser som gör ishallen användbar som bårhus. Grimsta ishall har dessutom betongpist istället för grusunderlag, vilket gör att den passar bättre för ändamålet än många andra hallar. Närheten till Råcksta krematorium är också en faktor.

– Grimsta ishall finns med i beredskapsplanen om Stockholms stad skulle behöva kylplatser, det vill säga som bårhus. Men det har inte aktiverats ännu och allt beror på vart den här epidemin tar vägen, säger Robert Sköld, avdelningschef på idrottsförvaltningen.

Tuff vår för hockeyn

Grimsta ishall är hemmaplan för Hässelby-Kälvesta HC. Här sker både träningar och matcher, och på morgnarna tar klubben även hand om elever från Profilskolan i Vinsta som valt hockeyinriktning.

Anna Mellberg Karlsson, ordförande Hässelby-Kälvesta HC. Foto: Anders Göransson

Det har varit en tuff vår för klubben, som på grund av coronaepidemin tvingats till stora anpassningar.

– Det har varit komplicerat att hålla isträningar med alla restriktioner, som att barnen ska byta om hemma och ha så lite närkontakt som möjligt. Vi har lagt om träningarna för de får ju inte tackla, och mycket av fysträningen har skett utomhus, säger klubbens ordförande Anna Mellberg Karlsson.

Förlorat 200 000

Flera cuper och turneringar har ställts in, vilket drabbar klubben ekonomiskt. Årets issäsong slutade den 26 april, då isaggregatet stängdes av.

– Vi uppskattar att vi förlorat omkring 200 000 kronor på förlorad hockeyverksamhet och förlorad kaféförsäljning, säger Anna Mellberg Karlsson, som nu hoppas att klubben ska få ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet.

Supersuccé för Hässelby-Kälvesta HC – åtta spelare till TV-pucken

Det finns en oro över vad som händer om ishallen verkligen förvandlas till bårhus.

– Det känns lite olustigt. För om de skulle säga ”lämna ifrån er nycklarna” – när får vi i så fall tillbaka ishallen? Det blir ju på obestämd tid då.

Just nu ser det dessbättre inte ut att behövas.

Fler hallar aktuella

Robert Sköld på idrottsförvaltningen säger sig inte ha hört någon diskussion om en omvandling av ishallen till bårhus i närtid.

– Men det är klart att skulle det hända något och den här krisen förvärras radikalt, då finns den här beredskapen.

I början av epidemin beslutades att Mälarhöjdens ishall skulle ställas i ordning för att kunna tas i bruk som bårhus. De planerna är för närvarande avaktiverade, eftersom kapaciteten på annat håll anses tillräcklig.