Grimsta IP blev 40 miljoner dyrare

Den nya läktaren beräknades kosta 47 miljoner. Men nu har slutnotan kommit, och den ligger på 87 miljoner kronor. En del av ökningen beror på brister i beslutsunderlagen.

  • Publicerad 14:11, 20 nov 2017

Det var 2013 som fastighetskontoret fick i uppdrag att rusta upp Brommapojkarnas hemmaarena Grimsta IP. Målet var att anläggningen och framför allt läktaren skulle uppfylla Svenska Fotbollsförbundets krav på spel i Superettan och Allsvenskan. Och det skulle kosta 47 miljoner kronor. Tidigare i år invigdes läktaren och tillhörande servicelokaler – men kostnaden ökade med 40 miljoner.

Vid första upphandlingen var det ingen entreprenör som visade intresse. Till slut blev det en direktupphandling, och enligt dåvarande fastighetsdirektör och idrottsdirektör var det bråttom att få igång läktarbygget.

Viktiga handlingar saknades helt från underlaget

I brådskan uteblev delar som normalt ingår i komplexa upphandlingar – och många handlingar som normalt krävs saknades helt, konstaterar fastighetskontoret i sin slutrapport. Och kontoret är självkritiskt till processen.

– Det var inte preciserat till hundra procent. Det stod att det skulle finnas lampor, men vilken typ av lampor? Och att det skulle finnas ventilation, men vilken typ av ventilation? säger Jan Lind, handläggare på fastighetskontoret.

Han tog över ärendet senare i projektet.

Vad tänkte du när du såg det här underlaget?

– Ja, det är en bra fråga. Det var väl inte så roligt när det saknades grejer. Och kostnaden har dragit i väg på grund av det, säger Jan Lind.

”Det största problemet är väl att man lurar politiker”

Jan Lind uppskattar att 10-12 miljoner kronor av ökningen på 40 miljoner kronor kunde ha förutsetts från början, om underlaget hade varit ordentligt underbyggt. Men han tror inte att det hade gått att spara in de här pengarna.

– Det största problemet är väl att man lurar politikerna när de ska ta beslut om summan, säger Jan Lind.

Andra anledningar till de skenande kostnaderna är förskjutning i tidsplanen och konsultarvoden.

Bo Sundin (M): ”Oacceptabelt”

Bo Sundin (M), vice ordförande i idrottsnämnden, menar att det är oacceptabelt med bristfälliga upphandlingsunderlag.

– Men är man nu i efterhand självkritisk så är det bra, och det vore bra att se över det här för att göra det bättre i framtiden, säger han.

Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, menar att det nu finns en ny organisation på plats på fastighetskontoret för att det här inte ska hända igen.

– I det här fallet är tjänstemännen själva kritiska mot hur förvaltningen har jobbat, vilket är bra. Även om det här inte har hanterats på ett bra sätt under de tidigare åren så finns nu andra rutiner, tack och lov, säger han.