Glädjebesked. Konditori Grillska huset blir kvar. Fidelia Hjelte är enhetschef och Lars Sjölund blir ny vd. Foto: Pressbild/Sacharias Källdén

Grillska räddas – ny ägare tar över

Kaféet Grillska Huset var inte lönsamt nog. Därför ville Stadsmissionen lägga ner verksamheten. Nu har en ny ägare hittats – och fiket blir kvar. "Vi vill driva verksamheten för att vi tycker den är värdefull och förtjänar att bevaras," säger nya vd:n Lars Sjölund.

  • Publicerad 16:48, 29 apr 2022

De senaste månaderna har framtiden för Grillska Huset vid Stortorget i Gamla stan varit oviss. Anledningen var att ägaren Stadsmissionen utredde möjligheterna att sälja kaféet.

Nu står det klart att verksamheten kan fortsätta under ny regi. De som tar över är Grillska Huset Restaurang & Konditori AB, med vd:n Lars Sjölund i spetsen.

Fidelia Hjelte är i dag enhetschef på Grillska. Det kommer hon att vara även i nya organisationen.

– Jag är superglad för den här lösningen. Det har varit tufft, men det blir så bra med det nya.

Stadsmissionens kafé kan läggas ner – inte lönsamt nog

Samma som tidigare

Personalen har erbjudits att hänga med i övergången och verksamheten ska ha fortsatt fokus på arbetsträning.

– Vi vill driva verksamheten för att vi tycker den är värdefull och förtjänar att bevaras. Grillska Huset är inte vilken restaurang eller vilket konditori som helst, säger nya vd:n Lars Sjölund, i en kommentar.

Förutom kafé finns bageri, brödbod och matbod i Grillska.

– Det är en institution, som både gäster och medarbetare har en stark relation till och en sådan tar man inte över för att göra till något annat än vad den är. Vi vill förädla verksamheten och bli ännu bättre.

I huset finns bageri, kafé, brödbod och matbod. Foto: Pressbild

Fokus i förorten

Det var i december 2021 som Stadsmissionens styrelse tog beslut om att se över möjligheten att sälja Grillska. Anledningarna som uppgavs var ekonomiska utmaningar och att det utanförskap man vill motverka finns utanför innerstan.

– Ska vi lyckas med det uppdraget behöver vi finnas på fler platser i länet och fokusera på de områden där behoven är som störst, säger Åsa Paborn, direktor vid Stockholms Stadsmission, i en kommentar.

"Bara positivt"

Ägarbytet ska ske 1 juni. Enligt Olivia Secher, pressansvarig på Grillska Huset, kommer ägarbytet till en början inte innebära några större förändringar.

– Vi ska utveckla verksamheten, men vad det innebär är inte spikat än. Initialt behåller vi samma anda och arbetssätt som tidigare.

Stadsmissionen hade svårt att hitta ekonomin i verksamheten, hur ser du på förutsättningarna?

– Vi ser bara positivt på dem, att vi kan förvalta, förädla och utveckla verksamheten positivt i alla riktningar.