Anders Olander förstår att grillning är en del av skärgårdslivet och semestern. Foto: Läsarbild Centerpartiet+ Most photos

Grillförbudet har räddat skärgårdsklipporna

Värmen från engångsgrillarna gör att bergshällarna spricker. Nu vill Skärgårdsstiftelsen ha tydligare riktlinjer kring var och hur man ska grilla i skärgården.

  • Publicerad 11:52, 14 aug 2018

Årets varma sommar ledde till att det blev grillförbud runt om i landet och att engångsgrillar slutade säljas i butikerna.

Även när det inte är torka är engångsgrillar ”ett otyg som förstör” bergshällar och klippor, säger tillsynsmannen Lasse Westling till Dagens Nyheter.

Bergshällarna har tagit flera tusen år för att slipas lena och att grilla på fel sätt kan förstöra en häll för all framtid. Använder man inte benen på engångsgrillen utan ställer den direkt på bergshällen blir berget väldigt varmt. Släcker man sedan grillen med vatten, spricker berget och ändrar färg. Det som tidigare var väldigt slätt blir mer ojämnt och skrovligt.

– Vi har ett kontinuerligt miljöarbete i skärgården och vi ska ha ett möte i höst där det ska diskuteras engångsgrillar och eldning. Hur vi kan informera för att folk inte ska använda engångsgrillar eller göra en brasa på bergshällarna, säger Skärgårdsstiftelsens ordförande Anders Olander till Mitt i.

Grillförbudet har räddat bergshällarna

Under stora delar av sommaren har det varit ett eldningsförbud. Det har lett till att skärgården har varit välbesökt men att dess natur har klarat sig bra.

– Vi har bara haft ett par tillbud under sommaren trots att det har varit väldigt mycket folk som rört sig i skärgården. Men det är klart att grillförbudet har påverkat och underlättat för oss då det har grillats mindre, säger Anders Olander.

Skärgårdsstiftelsen vill se tydligare riktlinjer kring var man får grilla och hur man får elda. Men ett försäljningsförbud av engångsgrillar är inte aktuellt, enligt Skärgårdsstiftelsens ordförande.

– Det är upp till de enskilda butikerna att bestämma och jag tror att det skulle vara svårt för oss att förbjuda försäljningen av grillar helt och hållet, säger han.