Grillen i centrum nedläggningshotad

Grillkiosken vid entrén av Vallentuna centrum är nedläggningshotad. Fastighetsägaren vill ha tillgång till marken där grillen ligger. Över 700 grillbesökare protesterar. – Jätteorättvist att de bara slänger ut mig på gatan, säger Rafik Bebawy som driver kiosken.

  • Publicerad 13:29, 25 okt 2016

Grillen mellan tåget och Vallentunas butikscentrum är det första som många besökare ser av Vallentuna centrum.

Men nu rustas centrum upp och grillen, som ses som en institution av många är hotad.

Fast partner, som äger fastigheterna i centrum har sagt upp hyreskontraktet med kiosken. Någon ersättningslokal har inte erbjudits.

– Det är jätteorättvist att de bara slänger ut mig på gatan, säger Rafik Bebawy som driver kiosken.

Han har en lång relation till kiosken, tidigare drevs Tuna Grillen, som den heter av hans farbror. Rafik fick jobb i kiosken kort efter att han flyttat till Sverige i början av 2000-talet.

– Nästan hela mitt liv i Sverige har jag varit på kiosken.

Sedan han tog över driften av kiosken har han renoverat invändigt. en renovering som han uppger att Fast partner godkänt.

Därför menar han att det känns extra orättvist att nu bli uppsagd.

Kiosken har en trogen kundkrets. På bara ett par dagar har över 500 personer skrivit på protestlista för att få behålla kiosken.

Det är förvaltaren Fast partner som äger själva kiosken. Marken den står på ägs av kommunen.

– Vi har arrenderat marken där kiosken står. Nu har kommunen ensidigt sagt upp servitutsavtalet. Vi har därför inte mandat att hyra ut byggnaden, säger Marie Grönquist, områdesansvarig för Vallentuna hos Fast Partner.

Det låter väldigt byråkratiskt. Har ni försökt att hitta en lösning?

– Det kan jag hålla med om men det är inte så mycket vi kan göra. Jag förstår att det känns konstigt för ägaren och jag förtär att folk vill ha en grillkiosk i centrum.

Ersättningslokal då? Kan ni inte hjälpa till med det?

– Nej, vi ha inget som är vakant just nu, säger Marie Grönquist.

Rafik Bebawy har också vänt sig till kommunens politiker för att få stöd. C-politikern Sofia Segergren har lovat att undersöka saken.

– Jag har bett tjänstemännen kolla upp vad som gäller. Jag hoppas att det löser sig för honom. Här i Vallentuna har vi en strategi att våran våra näringsidkare, säger Sofia Segergen (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.