Grillbymor protesterar

Barnvagnsmarsch blir spridda protester den här gången.

  • Publicerad 15:20, 19 okt 2020

Alla kan dra sitt strå till stacken.

Barnvagnsmarsmarschen är RFSU:s årliga marsch mot mödradödligheten i världen. Riksförbundet för sexuell upplysning brukar då anordna demonstrationståg där deltagarna har med sig barnvagnar. På grund av coronan kommer arrangemanget den här gången att ordnas på ett annat sätt.

Barnvagnsägare uppmanas i stället att marschera var för sig fram till den 27 oktober. Dessutom kommer det att finnas ambassadörer för marschen på olika platser i Sverige.

En av dessa ambassadörer är Lexie Engholm i Grillby. Lördagen den 24 oktober kommer hon att vara på Grillby torg och informera om Barnvagnsmarschen.

– Jag som ambassadör kommer vara noga med att hålla avstånd och se till att det inte blir någon större folksamling, meddelar hon.

Enligt RFSU dör en kvinna varannan minut i samband med en graviditet. Med stöd av utbildade barnmorskor skulle dödsfallen kunna minska.

– I Sverige har vi bra vård och information. Men så ser det inte ut runt om i världen, säger Lexie Engholm.

Lexie Engholm är 23 år gammal och har själv två barn, en treåring och en som är sju månader. Hon arbetar inom förskolan och säger att hon brinner för att hjälpa barn och unga.

Lexie Engholm har tidigare deltagit i Barnvagnsmarschen, men inte på det sätt som den ska anordnas den här gången.

– Alla kan dra sitt strå till stacken. Om man kan och vill hjälpa till, säger hon.

I år fokuserar Barnvagnsmarschen på barnmorskans roll mot mödradödlighet. RFSU samarbetar därför med organisationerna Svenska Barnmorskeförbundet, Läkare utan gränser, Läkare i världen och Svenska Afghanistankommitéen.

Barnvagnsmarchen i Grillby

När? Lördagen den 24 oktober, klockan 10.00.

Plats: Grillby torg, Grillby.

Arrangör: RFSU med samarbetsorganisationer.

Visa merVisa mindre

Beslutet fattat: Max 8 pers vid sammankomster i länet

Nyheter Åtta pers. Inte fler. Länsstyrelsen i Uppsala län har fattat beslut om max åtta sittande deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i länet.måndag 23/11 13:11

Helgens brott: Mobiltjuv, bedragare, 15-årig däckrullare, huvhoppare på Circle K och lite till

Nyheter Ännu en helg där krogmiljön är särdeles lugn i Enköping. "Avfolkat", står i polisens rapport från helgen. Bedrägerier, stölder och inbrott fortsätter dock. Här är måndagens blåljusrapport från helgen:måndag 23/11 12:54