Samlas varje fredag utanför ICA nära Bonden på Södermalm för att protestera mot klimatförändringarna. Foto: Christian Lärk

Gretas gamlingar vill se 70- och 80-talister på barrikaderna

Ska vi göra något, måste vi göra någonting nu. Det är budskapet från ett gäng äldre Södermalmsbor som vill visa solidaritet med Greta Thunberg. Och så vill de sjunga, precis som på 70-talet.

  • Publicerad 05:02, 21 okt 2019

– Än så länge har ingen spottat på oss. Det är faktiskt tvärtom. Alla är väldigt glada, verkar det som.

Det säger Madeleine Pousette som sedan ett par veckor tillbaka står tillsammans med gruppen Gretas gamlingar i hörnet på Skånegatan/ Östgötagatan.

Deras ambition är dels att visa att det inte bara är ungdomar som tar klimathotet på allvar, dels att skapa opposition och påverka våra politiker att visa ännu mer engagemang för klimatet.

– Ungdomarna sa bara: wow, är ni gamlingar också här?

Karin Zethraeus

– Det var så häftigt när vi gick i den stora klimatmanifestationen för ett tag sedan. Ungdomarna sa bara: wow, är ni gamlingar också här. De sken upp som solar, säger, Karin Zethraeus, en av dagens demonstranter.

Demonstrationen dokumenteras av fler än Mitt i. Foto: Christian Lärk

Mot kärnkraft och Franco

Ett tiotal kvinnor och en man har samlats här utanför ICA Bonden den här fredagen för att snacka med förbipasserade men också för att, som de själva erkänner, ge tillbaka lite.

De har varit en del av en generation som slösat på jordens resurser utan att riktigt tänka på konsekvenserna. Elisabeth Söderhäll vill dock nyansera lite:

– Det stämmer inte helt och hållet vi inte har varit engagerade förr, vi har demonstrerat mot Francos diktatur i Spanien, mot Vietnamkriget…

Mot kärnkraften kanske? 

– Ja, säger hela gruppen i mun på varandra, så högt att folk som passerat och sneglat lite nyfiket nu stannar upp och frågar sig: vad händer här egentligen.

Att sjunga kan vara ett sätt att protestera och demonstrera. Foto: Christian Lärk

I nästa sekund har gänget stämt upp i sång ”Ska det hända, så ska det någonting, nu, nu, nu! med den sortens vemodiga vismelodi i lite raskare tempo som är lätt att förknippa med svenska proggrörelsen.

Ser ni några skillnader eller likheter i ert engagemang från 60-och 70-talet och dagens klimatkamp? 

– Alltså, när vi var som mest aktiva var vi ju äldre, vi var småbarnsföräldrar. Dagens fajt bedrivs ju av skolungdomar och vi kan faktiskt sakna din generation här, säger Madeleine Pousette och pekar på mig som nyss fyllt 40 år.

Är jag inte lite ung för Gretas gamlingar? 

– Inte alls. Alla är välkomna. Inte all tillväxt är dålig, avslutar Elisabeth Söderhäll.

Gretas gamlingar står på samma plats , utanför ICA Bonden kl 13.00 varje fredag.

Inte bara unga bryr sig om klimatet. Foto: Christian Lärk

Fakta

Började på Gotland i somras

Nätverket Gretas gamlingar startades på Gotland i somras och har nu spritt sig till  mellan 10 och 20 platser i landet.

I Stockholm kan du även  ansluta i Dalen, vid Fridhemsplan och/eller i Solna–Sundbyberg.

”Gretas gamlingar” stöttar ungas klimatkamp

Visa merVisa mindre