Experter. Greta från Sundby inspirerade lärare som ska börja programmera. Till höger syns hon lyssna till Microsofts Ellen Hagstrand. Foto: Sofia White

Greta, 12, vill få lärarna att fatta programmering

Nästa år ska alla barn lära sig programmera i grundskolan. Greta, 12, från Sundby talade om för jättarna Microsoft och Spotify – och lärare från hela Stockholm – hur vuxna borde göra för att få barnen att förstå.

  • Publicerad 11:58, 13 dec 2017

En del tror inte att de är tillräckligt smarta. Men det är inte sant, alla kan koda.

Hösten 2018 införs programmering i grundskolan. Men för många lärare är ämnet fortfarande något okänt och abstrakt. Enligt en undersökning från Lärarnas riksförbund tycker hela 8 av 10 lärare att de saknar utbildning för uppgiften.

I veckan träffades därför lärare på Spotifys huvudkontor i staden för att ta del av undervisningsmaterialet Koda i skolan, och för att inspireras i hur de ska ta sig an den nya uppgiften.

Sundbytjej inspirerade

En av dem som var med för att prata kodning var 12-åriga Greta Nygren från Sundby som vi skrev om i Spånga Tidning i somras. Som det enda barnet deltog hon i en debattpanel tillsammans med representanter för IT-jättar som Spotify och Microsoft.

Greta Nygren driver Youtube-kanalen MissGgamer där hon bland annat lägger ut videor där hon programmerar i spelet Minecraft. I somras blev Greta Nygren Microsoft-stipendiat. Hon sitter också med i Kodcentrums Advisoryboard.

– En del i min ålder tror inte att de passar för att programmera. En del tror inte att de är tillräckligt smarta. Men det är inte sant, alla kan koda. Det handlar inte om att vara smart, sa Greta Nygren under debatten.

Växer upp med programmering

Under debatten stod det klart att dagens barn kommer att ha helt andra förutsättningar när det gäller förståelse för tekniken runt omkring oss, än vad många vuxna har i dag. Till skillnad mot dagens programmerare, kommer de att ha ett försprång då de börjar med programmering så tidigt. Och enligt paneldeltagarna är fler än hälften av jobben som dagens barn kommer att arbeta med inte ens påkomna än.

Men innan skolan når dit så kvarstår flera utmaningar.

– Många av hjälpmedlen som finns på låg- och mellanstadiet är bra för att lära ut grunderna. Men för att komma till nästa nivå så blir det genast väldigt mycket abstraktare på en gång. Däremellan saknas en övergång, säger Lars Häggström, lärare på Enbacksskolan i Tensta – och nyfrälst programmerare.

– Sjuorna brukar vara ganska intresserade men åttorna och niorna tappar lite, förklarar han.

Roligt programmera appar

Efter paneldebatten berättade Greta Nygren för Spånga Tidning om hur hon tycker att lärarna ska göra för att lyckas inspirera barn i skolan nästa år.

– För det första kan man börja med något enkelt så att barnen inte känner att de fastnar. Man kan också programmera något som barnen känner till och som de tycker är roligt. Till exempel kan de programmera appar och spel, säger Greta Nygren.

LÄS MER: Greta, 12, lär ut programmering i egen kanal