Foto: Arkivbild

Greps på bar gärning – inte längre anhållna

Personerna som greps efter inbrottet i Trollbäcken i onsdags är två unga killar. Av hänsyn till deras unga ålder är de är inte längre frihetsberövade. De är misstänkta för grov stöld och bevisläget mot dem är bra.

  • Publicerad 12:28, 10 aug 2018

På onsdagsmorgonen fick polisen larm om ett inbrott i en villa i Trollbäcken. Två personer greps i anslutning till händelsen efter att grannar hjälpt polisen peka ut tjuvarnas flyktväg. Den ena gärningspersonen jagades ikapp av polis, den andra spårades med hund.

Polisen kan nu berätta att de var två killar i 16- och 17-årsåldern som greps och senare anhölls, men anhållandet hävdes därefter av åklagaren av hänsyn till deras unga ålder samt att de att inte bedöms kunna påverka eller förvanska utredningen.

Däremot är de fortfarande misstänkta och bevisläget mot dem är bra.

Att de två personerna greps bar gärning men sedan släpptes på fri fot har väckt diskussion i sociala medier. Tore Kristiansson, gruppchef på polisen i Nacka, tydliggör anledningen:

– Det finns särskilda bestämmelser för unga lagöverträdare och man anser då ur ett kriminalpolitiskt perspektiv att unga personer inte ska vara frihetsberövade längre än nödvändighet om de inte kan förstöra utredningen. Men hade det varit ett grövre brott kan unga personer bli häktade naturligtvis, säger Tore Kristiansson.

Järfällapolisen tar över ärendet

Minst en av killarna är misstänkt för annan brottslighet i Järfälla och utredningen har nu därför flyttats dit. Enligt Johan Nyman, gruppchef på polisen i Järfälla, var det smycken som stals vid inbrottet i Trollbäcken och det rubriceras som grov stöld. Även Johan Nyman förklarar varför killarna inte längre är frihetsberövade.

– Bara ordet grov är inte samma sak som ett grovt brott som gör att folk alltid blir häktade. Hade de varit vuxna, åtminstone över 18 år, är chansen större att de hade blivit häktade, eller åtminstone en av dem, säger Peter Nyman.