För freden. Starten går från Årstalidens dansbana. Foto: Robin Benigh

Greiderloppet gör sitt nionde år runt Årstaviken

Det började 2012 som en rolig grej för släkt och vänner – nu springer över 200 personer Greiderloppet runt Årstaviken varje år.

  • Publicerad 11:30, 31 jan 2020

Det var för nio år sedan som Årstaborna Olov von Hofsten, Anders Lötstedt och Maria Telenius, som också var med då, arrangerade sitt första Greiderlopp.   

– Vi ville göra något för Årsta där vi bor och vi gillar löpning och Göran Greider, så föddes idén. Vi ville göra något icke-kommersiellt och annorlunda och Greiderloppet låter roligare än Årstaloppet, tyckte vi, säger Olov von Hofsten.

Då, 2012, var det 16 deltagare, enbart vänner och bekanta till arrangörerna. Nu har den siffran höjts till runt 250 personer som springer runt viken varje år.

Loppet har en socialistisk anda, enligt Olov von Hofsten, men man behöver inte vara politiskt intresserad för att springa. Alla är välkomna och det handlar mer om att röra på sig än att få en bra tid, tillägger han. Det har självaste huvudpersonen också anammat.

– Göran har bara sprungit det stora loppet en gång tror jag. Han gillar att springa Lilla Greiderloppet som är 400 meter, ihop med barnen.  

Allt överskott från loppet går till välgörande ändamål. Förra året gick pengarna, totalt 66 860 kronor, till Röda Korsets arbete i Jemen och i år går det till Svenska freds- och skiljedomsföreningen som jobbar för fred och nedrustning i världen.

Göran Greider delar ut pris till ”de som sprungit under längst tid”?

– Ja, det är dom som kommer sist, men längst tid låter ju bättre. Dom brukar få en signerad bok.

Nytt i år är att alla löpare får ett chip att sätta på skon för mer exakt tidtagning. Rekordet på rundan hittills är 28.18 minuter.

Göran Greider, opinionsbildare och Årstabo, med hunden Stina. Bilden togs 2012, samma år som Greiderloppet startade. Foto: Karin Nilsson

Greiderloppet

När: 16 maj, anmälan öppnar 1 februari och stänger 19 april

Var: Starten går från Årstalidens dansbana vidare runt Årstaviken, en sträcka på totalt 8,5 km. Lilla Greiderloppet, för barn, är 400 meter och går runt parken.  

Hur: Avgift 350 kronor, då ingår en t-shirt och korv och dricka vid målgång (50 kr för lilla loppet). Anmäl dig på hemsidan greiderloppet.wordpress.com.

Visa merVisa mindre