Gravvandalen åtalad – men skadegörelsen fortsätter

En 59-årig man har åtalats för att ha skändat 11-åriga terroroffret Ebbas Åkerlunds grav. Men vandaliseringen fortsätter regelbundet varje vecka, berättar Ebbas pappa.

  • Publicerad 07:15, 5 dec 2018

En 59-årig man står åtalad för att ha skändat 11-åriga Ebba Åkerlunds grav på Adolf Fredriks kyrkogård.

Ebba Åkerlund dödades i terrorattacken på Drottninggatan i april 2017 och det var Ebbas pappa Stefan som själv tog den misstänkte gravskändaren på bar gärning för drygt tre månader sedan.

Mannen släpptes fri i väntan på rättegången – som hålls först den 8 mars 2019.

Har lovat att hålla sig borta

I förhör har den misstänkta mannen berättat att han brukar besöka Ebbas grav i princip dagligen, men har lovat att hålla sig borta i fortsättningen. 59-åringen säger samtidigt att ”det inte är förbjudet att besöka graven”.

Nu berättar Ebbas pappa att vandaliseringen har fortsatt, och han tror att det är samma man.

”Det är samma intervall – i snitt tre nätter i veckan. Han var där i natt på både Ebbas och Isabélles grav”, skriver Ebbas pappa i ett mail till Mitt i.

Isabélle Wickström är en annan ung tjej som ligger begravd på Adolf Fredriks kyrkogård. Hennes grav har blivit vandaliserad i decennier och även där ska skadegörelsen ha fortsatt, enligt Ebbas pappa.

Åklagaren om vandalen: Han är psykiskt instabil

Misstänkt för två fall

Den 59-årige mannen är åtalad för två fall av brott mot griftefriden – ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Mannen har nekat till skadegörelsen, men har medgett att han har hängt en cykellampa över gravstenen.

Ebbas pappa har även begärt totalt 310 000 kronor i ersättning av mannen, bland annat för den tid han har lagt ner på att under en dryg månad dagligen vakta dotterns grav.