Vallentuna kyrka. Foto: Mostphotos

Gravstölder på Vallentuna kyrkogård

Två gånger de senaste månaderna har det skett stölder från gravvårdarna på Vallentuna kyrkogård. – Oacceptabelt, säger Aylin Seid på kyrkogårdsförvaltningen.

  • Publicerad 09:10, 8 jul 2018

I båda fallen handlar det om gravar som var smyckade med fåglar av brons, fåglar som brutits loss från gravvården och stulits.

Polisen fick i veckan in en anmälan från om att någon stulit två duvor i brons som satt på en grav som tillhörde anmälarens föräldrar. Stölden ska ha skett någon gång under maj månad.

– Och för någon månad sedan ringde en annan anhörig om en bronsfågel som var borta från gravstenen, säger Aylin Seid, assistent på kyrkogårdsförvaltningen. Så det har hänt flera gånger.

Stöldbegärlig metall

Hon berättar att gravstenarna betraktas som de anhörigas privata egendom och att det därför är de och inte förvaltningen som ska polisanmäla.

– Stölder på kyrkogården är självklart inte acceptabelt. Det är jättetråkigt att det händer, anhöriga ska inte behöva råka ut för det. Vi tror att tjuvarna vill åt metallen. Men vi kan inte gå runt och kolla varje besökare på kyrkogården.