FRAMTIDSTRO. Ebba Östlin (S) och Ragn-Sells vd Mikael Hedström blickar förhoppningsfullt ut mot arbetet som pågår, och mot framtiden utan sopor i Kassmyra. Foto: Sacharias Källdén

Grävsmaskinerna har intagit Kassmyra – nu ska sopbergen bort

30 000 ton sopor ska fraktas bort från Kassmyragropen i Botkyrka, och det kommer inte gå obemärkt förbi, menar Botkyrka kommundirektör.

  • Publicerad 16:02, 30 nov 2021

Äntligen ska högarna bort

Det är kallt, men grävmaskinerna går varma när de hugger tag i massorna i sikteshögen i Kassmyra. Stundvis osar det, och enligt personal på plats är det just odören som är utmärkande för sikteshögen.

Och mer kommer det att osa. Här har man i dag, tisdag, påbörjat arbetet med att frakta bort allt som skräpar ner i Kassmyragropen. 30 000 ton sopor fördelat över två enorma sopberg ska bort.

– Äntligen, säger kommunstyrelseordförande Ebba Östlin (S).

Hotet mot grundvatten och närboende

Kassmyrahögarna har under en tid ådragit stort medialt fokus, inte minst under det gångna året efter sopbranden i Kagghamra som ägs av samma bolag. Även Kassmyrahögarna har sett sin beskärda del av bränder, senast i somras när en hög med träflisor började brinna.

Från politisk håll har det under en längre tid funnits en vilja att sopa bort soporna i Kassmyra, men kommunen har stått handfallen inför lagen. Om sophögarna hade tagits bort i ett tidigare skede hade kommunen gjort sig skyldig till brott.

Hotade grundvattnet

Det var först efter sommarens flisbrand som det konstaterades att en brand i den stora avfallshögen i Kassmyra skulle innebära förödande konsekvenser för den grundvattentäkt som sophögarna vilar på, samt för boende i närområdet. Det gjorde det som i dag sker möjligt.

I oktober togs beslutet i kommunfullmäktige, och kort därefter tillkännagavs att miljö- och återvinningsföretaget Ragn-Sells ska ta hand om sophögarna i Kassmyra.

Sorteras och återvinns

Efter att det stod klart att Ragn-Sells skulle ta hand om Kassmyrasoporna började företaget undersöka vad som finns i högarna.

TRESKIFT. Uppskattningsvis rör det sig om 30 000 ton sopor i den stora avfallshögen. Det arbetet drar igång efter nyår, när man också påbörjar arbetet dygnet runt. Foto: Sacharias Källdén

SPÅR. Rosa kassar vittnar om vilka som härjat i Kassmyra tidigare. Foto: Sacharias Källdén

– Vi har inte kunnat gå till botten av högarna, så vi vet inte med säkerhet vad som finns där än, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells.

Finns det inte en risk att gå in när man inte vet vad som döljer sig där?

– Det vill jag inte spekulera i, men här finns allt möjligt avfall. Vi genomför löpande bedömningar och agerar därefter.

Enligt Ragn-Sells ska allt material i Kassmyra forslas bort till Ragn-Sells stationer i Norrköping och Upplands-Bro, där det kommer att tas om hand och återvinnas.

"Kommer inte gå obemärkt förbi"

Kommundirektören Leif Eriksson manar till lugn bland Botkyrkaborna – även om det kan verka oroligt ett tag framöver.

– Arbetet kommer inte gå obemärkt förbi. Det kan komma att lukta, ryka och mindre bränder kan uppstå när man arbetet med högarna. Men det finns beredskap hos Ragn-Sells för detta. Vi kommer också att göra luftmätningar, och all information kommer att finnas på kommunens hemsida, säger han.

Behöver Botkyrkaborna känna sig orolig över det här?

– Nej. Det är en stor och seriös aktör med lång erfarenhet som tar hand om det här. De har beredskap för vad som än kan tänkas hända.

Kalaset beräknas kosta upp mot 200 miljoner kronor, pengar som kommunen kommer att stå för och sedan eftersöka hos antingen verksamhetsutövaren eller markägaren.

Brev från kommunen

I veckan gick ett brev ut till alla boende i Tumba och Vårsta med anledning av bortforslingen av avfallshögarna i Kassmyra.

I brevet informerar kommunen att arbetet inleds vecka 48 och beräknas vara klart runt halvårsskiftet 2022. Fram till nyår kommer arbetet att ske klockan 06–22, och efter nyår räknar man kunna övergå till arbete dygnet runt.

Mer information kommer att publiceras på kommunens hemsida, dit man som medborgare kan vända sig med frågor. Kontakt sker genom Medborgarcenter som nås på medborgarcenter@botkyrka.se.

Visa merVisa mindre