Gravplatserna redo för ljusfest

Till helgen är det inte bara pumpor och godis som står i fokus. Botkyrkas olika gravplatser väntas få påhälsning av mängder av besökare. En tradition som växt sig stark igen de senaste åren.

  • Publicerad 16:15, 14 sep 2015

Förberedelserna är i full gång vid Lilla dalens begravningsplats inför Alla helgons dag. Det är den dag på året som man räknar med överlägset flest besökare.

– Förra året hade vi över 1 000 besökare här. Minneslunden fullkomligt svämmade över av ljus, säger Carina Karlsson, kyrkogårdsassistent på Svenska kyrkan i Botkyrka.

Riktigt så mycket människor kom det inte dit första året Carina Karlsson började jobba vid Lilla Dalens begravningsplats.

– Jag har jobbat här sedan 1999 och första Allhelgonahelgen som jag var här kom det kanske tio personer. Nu är det ett pärlband av bilar som ringlar upp hit, framför allt på lördagen. Men det är mycket människor här hela helgen.

Lilla dalens begravningsplats är en religionsneutral begravningsplats, utan religiösa symboler. Just det är en anledning till att fler och fler hittar hit under Alla helgons dag, tror kyrkogårds- och fastighetschefen Camilla Rasmussen.

– Det är en stor helg för många nysvenskar, som är mycket måna om den här stunden, säger hon.

Botkyrka församling har tre större begravningsplatser i kommunen. Förutom Lilla dalen utanför Tumba finns det en vid Botkyrka kyrka och Tullinge parkkyrkogård. Men Lilla dalen är den enda som är religionsneutral.

Under helgen som kommer ska det ställas ut marschaller utmed stigarna vid kistgravarna, minneslunden och askgravplatserna. Tillsammans med alla besökare som kommer och tänder gravljus kommer det att bli mäktigt, berättar Carina Karlsson.

– Det är nog min favorithelg att arbeta på. Om man kommer vid skymningen och tittar ut över området blir man helt tagen, säger hon.

Det finns dock saker man bör tänka på när man kommer dit för att hedra sina anhöriga vid gravplatsen. Bland annat har olika gravplatser olika regler för hur man får dekorera.

– Det beror lite på vilken typ av gravplats det är. Vid till exempel vid minneslunden är det enbart tillåtet att dekorera med snittblommor och under vinterhalvåret kan man dekorera med gravljus, säger Camilla Rasmussen.

Vid kistgravar eller urngravar får man dekorera mer fritt, eftersom det är gravrättsinnehavaren som har skötselansvaret. En minneslund är ett anonymt gravskick där många delar på lunden och reglerna är till för att alla ska visa hänsyn till de som är begravda där.

Om man har dekorerat med någonting som inte är tillåtet samlar kyrkogårdsarbetarna in det. Det vanligaste som samlas in är små stenar med exempelvis ett namn på, som någon lagt dit.

– Det är alltid svårt att samla in gravdekorationer, men vi måste hålla oss till reglerna, annars finns det risk att det blir för mycket saker. Det är ju vi som har ansvar för att hålla det fint på platsen, säger Camilla Rasmussen.

Fakta

Detta får du dekorera med

Minneslund/Askgravlund: Snittblommor året om. Gravljus under vinterhalvåret.

Askgrav: Snittblommor året om. Gravljus och krans under vinterhalvåret.

Kistgrav/Urngrav: Egen anlagd rabatt framför gravvården. Inom gravplatsen får man dekorera fritt med blommor, minnesstenar, kransar och personliga saker, så länge man håller sig inom föreskrifterna för gravkvarteret.

Visa merVisa mindre