Gravid kvinna sparkad i magen

Ett par från Vallentuna hade firat att de skulle bli föräldrar. Men på väg hem misshandlades och knivhöggs mannen av ungdomar.

  • Publicerad 16:16, 13 feb 2012

Den blivande pappan misshandlades först i en tågvagn på Östra station och knivhöggs sedan i ryggen när han skulle lämna vagnen. Den brutala misshandeln inträffade i mitten av november förra året. För det har två 18-åringar från Åkersberga dömts av Stockholms tingsrätt. Den ene ynglingen som erkänt knivhugget dömdes för grov misshandel till fängelse.

Av domen framgår att paret från Vallentuna varit i stan för att fira att de skulle bli föräldrar. På väg hem uppstod bråk på Östra station när den 29-årige blivande pappan frågade ett ungdomsgäng om cigaretter. 29-åringen, som enligt domen var berusad vid tillfället, uppger att någon i gänget avvisat och hånat honom.

Vad som hände sedan är delvis oklart. Enligt åklagaren ska 29-åringen först ha blivit misshandlad med flera knytnävsslag vid en trappa på stationen och den gravida kvinnan sparkats i magen. Därefter gick paret och satte sig i en stillastående vagn på stationen, men blev uppsökta av de två männen som fortsatte misshandeln. När 29-åringen lämnade vagnen höggs han med kniv i ryggen.

De nu dömda 18-åringarna hävdar att det var 29-åringen som var våldsam och att de bara försvarat sig. Det trodde inte rätten på eftersom de sökt upp paret i vagnen. Däremot friades de för den första misshandeln av paret vid stationens trappa.

18-åringen som erkänt knivhugget dömdes av tingsrätten till fängelse i ett år och tio månader och ska betala drygt 60 000 kronor i skadestånd till 29-åringen. Han dömdes dessutom för att en månad tidigare ha använt narkotika. Hans kamrat, som medgett att han höll fast 29-åringen under misshandeln, dömdes till en månads fängelse och ett mindre skadestånd.

Av domen framgår att bägge 18-åringarna dömts för tidigare misshandelsbrott. En av nämndemännen i tingsrätten var skiljaktig och ville fria den ene 18-åringen från grov misshandel. Detta eftersom han trots erkännadet inte ansåg det helt klarlagt att det verkligen var denne som huggit 29-åringen i ryggen.

Fredrik Sjöquist