Enligt uppgifter som Dagens Arena begärt ut från MTR kommer det i genomsnitt in 14 anmälningar i månaden om resenärer som klämt sig i SL-spärrarna.

Den senaste månaden hade 19 klämärenden kommit in. Bland dessa fanns en gravid kvinna som klämdes fast så att hennes partner fick bända upp spärren med händerna. Kvinnan fick ont och uppsökte sjukhus, där det konstaterades att fostret klarat sig utan skador, enligt Dagens Arena.

Bland de andra fallen fanns en 2,5-åring som klämts och fastnat, samtidigt som barnet hållit föräldern i handen. En resenär fick spärren i huvudet, en annan fastnade och skadade bröstkorgen.

Pilotförsök utan spärrar

Region Stockholms nya politiska styre planerar att göra ett pilotprojekt under mandatperioden, där man provar att ta bort spärrarna på utvalda tunnelbanestationer under några månader, för att se hur tryggheten påverkas.

– Jag reser ju själv dagligen med tunnelbana och förstår verkligen oroskänslan som resenärer kan känna. Vi kommer att behöva se över hur vi kan lösa problemet, säger trafikregionrådet Anton Fendert (MP) till Dagens Arena.

Enligt en undersökning av Novus 2016, som tidningen hänvisar till, känner två av tre resenärer oro när de passerar spärrarna. Och 40 procent av de tillfrågade upplever att barn i deras omgivning är rädda för spärrarna.