Gravid Järfällafamilj lurades på tusentals kronor

Efter att ha gått med på orimliga hyreshöjningar och konstiga krav trodde familjen Lindahl-Salah till slut att allt var i sin ordning med andrahandslägenheten i Järfälla. Men uthyraren saknade tillstånd och familjen tvingades blixtflytta, bara en månad innan deras andra barn skulle födas.

  • Publicerad 05:00, 23 dec 2018

Den var dyr, men för 15 000 kronor i månaden skulle ju allt ingå.

Ja ja, det är väl så marknaden ser ut, tänkte familjen Lindahl-Salah när de skrev på andrahandskontraktet för trerumslägenheten på över 70 kvadrat i nybyggda Barkarbystaden i Järfälla.

Allt verkade i alla fall i sin ordning och uthyraren hade tillstånd från fastighetsägaren Einar Mattsson att hyra ut. Trodde familjen.

– Efter ett tag märkte vi att han inte var så reko, säger Robbin Lindahl, pappa i familjen bestående av mamma Sabah Salah och barnen Adriana, 3 år, och Savannah 3 månader.

Höjde hyran flera gånger

Allt började när uthyraren kom och hämtade möbler som han lovat skulle ingå i lägenheten. Därefter ingick helt plötsligt inte elen längre och hyran höjdes till 15 500 kronor. Ytterligare 349 kronor lades på sedan uthyraren glömt ta betalt för tv-abonnemanget.

Vid tidpunkten var Sabah gravid med Savannah och familjen kände sig tvungen att gå med på de konstiga kraven.

I somras glömde de föra över de sista 49 kronorna för en månadshyra, då kom nästa oväntade höjning.

– Han blev arg och höjde till 16 000 kronor, säger Robbin Lindahl.

Familjen förstod att allt inte stod rätt till, men kände sig tvingade att acceptera alla konstiga villkor. Foto: Åsa Sommarström.

Tvingades flytta – gravid i åttonde månaden

När Robbin efter den sista höjningen ringde till fastighetsägaren uppdagades allt. Det fanns inget tillstånd att hyra ut i andra hand.

Uthyrarens förstahandskontrakt bröts och familjen tvingades ut, bara en månad innan Savannah skulle födas.

– Det var stress och pina, minst sagt, säger Robbin.

Fanns räddning närmare än de trott

Men trots den jobbiga situationen uppdagade sig två snabba och dessutom ekonomiska lösningar.

Familjen hittade en ny uthyrare med samma fastighetsägare som för 13 000 kronor i månaden hyrde ut en liknande lägenhet bara 50 meter i från den förra. Den här gången även med ordentligt tillstånd.

Att ta mer bara för att man kan, det är rent grisigt

Robbin Lindahl, hyr i andrahand

Dessutom tipsades de om att söka till hyresnämnden om att få ersättning för ockerhyran som den förre uthyraren tagit. Hans grundhyra var nämligen strax över 11 000 kronor.

Enligt hyresnämnden är ett rimligt påslag mellan 5 och 15 procent på grundhyran, och då ska allt ingå.

Men att själva dra igång en hyrestvist verkade tufft, speciellt med tanke på situationen med flytt och tillökning i familjen.

Situationen löste sig till det bättre för Adriana, Savannah, Robbin och Sabah. De hyr fortfarande i andra hand. Men med tillstånd och en rimligare hyra. Foto: Åsa Sommarström.

Värt att slippa rättsprocessen

Familjen stötte då på onlinetjänsten Orimlighyra.se, skickade in nödvändiga uppgifter samt dokument och fick direkt tillbaka 20 000 kronor.

Tjänsten köper loss ditt fall och driver det sedan mot uthyraren i hyresnämnden, och oavsett om de sedan förlorar fallet är du garanterad pengar.

Som betalning tar företaget en provision på 30 procent. Något som inte gjorde familjen Lindahl-Salah något.

– Det hade blivit för jobbigt att göra det själv, den vanlige arbetande Svensson har inte tid med det helt enkelt, säger Robbin Lindahl.

Så här i efterhand tycker han att det är vidrigt hur folk utnyttjar den utsatta situationen på bostadsmarknaden och att girigheten verkar styra.

– Att man hela tiden tar mer bara för att man kan. Det är rent grisigt gjort.


Betalar du också ockerhyra?

Så mycket kan du få tillbaka. Exempel på ett riktigt fall i hyresnämnden.

Källa: Orimlighyra.se