I marken hittades sju gravar med skelett från åtta individer. Foto: Carl Gunnar Jansson

Gravfynden de första kristna i Sverige

Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.

  • Publicerad 11:41, 2 aug 2021

Det är även spännande att vi inte vet exakt hur stor gravplatsen är

Under våren hittades en gravplats med flera gravar i centrala Sigtuna. Något som Mitt i Sigtuna var först med att rapportera. Nu har gravfynden analyserats och man tror sig ha hittat den första generationen kristna i Sverige.

I de sju gravarna hittades skelett från åtta individer. Skeletten i gravarna var placerade på rygg i östvästlig riktning. Ett traditionellt kristet sätt att begravas på. Men i en av gravarna låg en man med huvudet mot nordöst i stället och har ett mynt i munnen. Den traditionella tolkningen är att sådana gravarna är mer hedniska.

– Det är inte ett klassiskt kristet sätt att ligga på. Mynt i munnen kan de ha, det är ganska vanligt och kallas för Karonsmynt, sa arkeolog Johan Runer till Mitt i Sigtuna i våras.

Stoppa döda från att gå igen

Ett annat tecken är att personer har lagts i träkistor övertäckta med stenar. Under forntiden lades stenar på gravarna för att förhindra personerna att resa sig och gå igen efter döden. Kristna använde sig istället av kistor. Det är just blandningen av de hedniska och kristna traditionerna som bekräftar teorin att det är den första generationen av kristna i Sverige som hittats.

– Det som är så intressant är att vi har fått en liten inblick vid en tidpunkt av ett religionsskifte i Sverige. Alltså när de som bodde här blev kristna. Det är även spännande att vi inte vet exakt hur stor gravplatsen är. Förmodligen finns det mycket mer, säger Ted Hesselbom som är chef på Sigtuna museum till kommunens hemsida.

Ställs ut på museet

Ett så här unikt fynd har aldrig tidigare påträffats i Sigtuna kommun. När utredningen och analyseringen är helt färdig kommer samtliga fynd att ställas ut på Sigtuna museum för allmänheten att beskåda.

– Det är jätteroligt att vi får chansen att ha kvar allt som grävs upp från Sigtuna här på museet. Nu förbereder vi för att dessa kvarlevor ska få flytta in i våra magasin där vi har mycket noggranna metoder för att ta hand om våra föremål och kvarlevor från människor och djur, säger Ted Hesselbom.

Förutom skeletten hittades flera andra fynd, bland annat mynt, kniv, kam och orientaliskt beslag.

När utställningen tar plats på Sigtuna museum är ännu inte bestämt. Museet kommer att informera om detta på sin hemsida och via sociala medier under hösten.

En av flera gravar som hittades i utgrävningen. Foto: Carl Gunnar Jansson

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55