I marken hittades sju gravar med skelett från åtta individer. Foto: Carl Gunnar Jansson

Gravfynden de första kristna i Sverige

Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.

  • Publicerad 11:41, 2 aug 2021

Det är även spännande att vi inte vet exakt hur stor gravplatsen är

Under våren hittades en gravplats med flera gravar i centrala Sigtuna. Något som Mitt i Sigtuna var först med att rapportera. Nu har gravfynden analyserats och man tror sig ha hittat den första generationen kristna i Sverige.

I de sju gravarna hittades skelett från åtta individer. Skeletten i gravarna var placerade på rygg i östvästlig riktning. Ett traditionellt kristet sätt att begravas på. Men i en av gravarna låg en man med huvudet mot nordöst i stället och har ett mynt i munnen. Den traditionella tolkningen är att sådana gravarna är mer hedniska.

– Det är inte ett klassiskt kristet sätt att ligga på. Mynt i munnen kan de ha, det är ganska vanligt och kallas för Karonsmynt, sa arkeolog Johan Runer till Mitt i Sigtuna i våras.

Stoppa döda från att gå igen

Ett annat tecken är att personer har lagts i träkistor övertäckta med stenar. Under forntiden lades stenar på gravarna för att förhindra personerna att resa sig och gå igen efter döden. Kristna använde sig istället av kistor. Det är just blandningen av de hedniska och kristna traditionerna som bekräftar teorin att det är den första generationen av kristna i Sverige som hittats.

– Det som är så intressant är att vi har fått en liten inblick vid en tidpunkt av ett religionsskifte i Sverige. Alltså när de som bodde här blev kristna. Det är även spännande att vi inte vet exakt hur stor gravplatsen är. Förmodligen finns det mycket mer, säger Ted Hesselbom som är chef på Sigtuna museum till kommunens hemsida.

Ställs ut på museet

Ett så här unikt fynd har aldrig tidigare påträffats i Sigtuna kommun. När utredningen och analyseringen är helt färdig kommer samtliga fynd att ställas ut på Sigtuna museum för allmänheten att beskåda.

– Det är jätteroligt att vi får chansen att ha kvar allt som grävs upp från Sigtuna här på museet. Nu förbereder vi för att dessa kvarlevor ska få flytta in i våra magasin där vi har mycket noggranna metoder för att ta hand om våra föremål och kvarlevor från människor och djur, säger Ted Hesselbom.

Förutom skeletten hittades flera andra fynd, bland annat mynt, kniv, kam och orientaliskt beslag.

När utställningen tar plats på Sigtuna museum är ännu inte bestämt. Museet kommer att informera om detta på sin hemsida och via sociala medier under hösten.

En av flera gravar som hittades i utgrävningen. Foto: Carl Gunnar Jansson

Nästan dubbelt så många smittade

Nyheter Stora skillnader i olika områden En ökning från vecka 36 till vecka 37 i antalet smittade i Sigtuna kommun. Inget nytt dödsfall, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.fredag 24/9 10:15

Sigtuna faller i företagsranking igen

Nyheter Tappat från 16 till 75 plats på nio år När Sigtunaföretagare rankar kommunen faller den på Sverigelistan för sjunde gången på nio år.onsdag 22/9 11:57

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

Nyheter Entreprenören Jonas Eriksson hetare än någonsin I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.måndag 20/9 10:08