På Norrtullsgatan ligger Sveriges näst äldsta förskola, Adolf Fredriks och Gustav Vasa barnkrubba, även kallad Barnkrubban. Förskolan grundades 1856 och firar nu 165 år.

– Vi är en traditionell förskola med mycket erfarenhet och vår personal är hungriga att utmana sig själva och att lära sig mer. Det är hjärta och engagemang som driver Barnkrubban, säger förskolans rektor Marie Sjöström.

– Personalen trivs så bra här att de stannar i många år vilket gör att barnen kan känna sig trygga.

Hänger med i tiden

Att hålla kvar vid sina traditioner och inte vara i ständig förändring menar Marie Sjöström är en nyckel till att förskolan verkat i 165 år. Men pandemin har gjort att Barnkrubban har fått anpassa sig till det digitala.

– Även om vi blir mer digitaliserade kommer den traditionella känslan av Barnkrubban att vara där, säger Marie Sjöström.

I 2021 års förskoleundersökning får Barnkrubban snudd på högsta betyg. Nöjdheten bland föräldrarna är långt över genomsnittet.

– Att barn och föräldrar känner sig trygga är det finaste betyg man kan få, säger Marie Sjöström.

Mildred ”Millan” Jansson, i dag 84 år, började på förskolan 1968. Det året anställdes hon som tillfällig förskolechef. Hennes tanke var att ha rollen tills förskolan hittade en ordinarie förskolechef, men riktigt så blev det inte.

– Efter några år insåg jag att det är bäst att jag fortsätter och det gjorde jag ända till 2005, säger hon.

Bjuder på kalas I dag hjälper hon till med bland annat tvätt, strykning och mangling av dukar. Hon håller även i en tradition som hon införde när hon var förskolechef, nämligen avslutning hemma hos sig för storgrupperna.

– Barnen kommer hem till mig och provar hattar, sprutar med vattenpistoler från min balkong och sedan får de äta så mycket glass de orkar, säger hon.

Du som varit här så länge, vad tänker du om att Barnkrubban fyller 165 år?

– Det känns väldigt trevligt faktiskt.