Trivs. Britt Skarefeldt bor i sitt barndomshem på Erik Dahlbergsgatan. Foto: Pekka Pääkkö

Grattis på 100-årsdagen Britt!

Förutom några år på Kungsholmen har Britt Skarefeldt bott hela sitt liv på Östermalm. Nu fyller hon 100 jämt och firar med vänner och familj hemma i lägen­heten på Gärdet. – Tala inte om det, jag kände mig urgammal redan vid 50!

  • Publicerad 06:15, 21 maj 2022

Jag är något sånär klar i huvudet och det är jag tacksam för

– Ta den där vasen istället, den är lite vidare, säger Britt Skarefedt med en hand på rollatorn och den andra pekande mot arbetsbänken i det smala beredningsköket med sekundärfönster mot matrummet.

Resten av lägenheten på Erik Dahlbergsgatan är desto ljusare och en av de största i huset, berättar hon när Mitt i kommer förbi med blommor några dagar innan födelsedagen den 21 maj.

Hit flyttade hon med sina föräldrar 1936, när huset var nybyggt och familjen var de första hyresgästerna.

– Det var så modernt! Men kylskåp fanns det inte, vi hade isskåp på balkongen och en gång i veckan kom en gubbe med flak. På den tiden fanns inte huset på andra sidan gatan, och man såg ända till Kaknästornet.

Även om mycket är sig likt på Gärdet är det en hel del som har förändrats.

Britt berättar om kolonilotterna på Valhallavägen, vid A1, och hur de odlade potatis i Tessinparken under andra världskriget.

– Jag ångrar att jag inte fotograferade mer.

Hurra! Födelsedagen är lördag den 21 maj. Foto: Pekka Pääkkö

När Britt flyttade hemifrån bodde hon ett par år på Kungsholmen innan hon återvände till Östermalm. Här arbetade hon under 35 år på Försvarets Materielverk och bodde på Nybrogatan och Skeppargatan.

När hennes föräldrar gick bort fick hon ta över lägenheten som var hennes barndomshem.

– Det passade bra för jag hade blivit ensam då. Det är lugnt och skönt här och inte så mycket trafik.

Men helt ensam är hon inte. Vad det här laget har Britt både barnbarn och barnbarns barn och de flesta bor i Stockholmsområdet.

– Min son bor på Söder och ringer varje kväll. Och om det händer något kan jag ringa till min granne Claes, han hjälper till om det behövs.

Att Britt fyller 100 år gör hon ingen större affär av.

– Det är ju fler och fler som blir det. 100 år är väl inte så märkvärdigt längre?

Vad är hemligheten bakom ett långt och friskt liv?

– Jag har inga speciella vanor, jag äter vad som helst.

De senaste åren har åldern börjat ta ut sin rätt, och Britt saknar promenaderna utmed Djurgårdsbrunnskanalen.

– Men jag är något sånär klar i huvudet och det är jag tacksam för. Namn kan jag glömma ibland men det gör ungdomar också.

Tillbakablick. Tessinparken 1936, samma år som Britt Skarefeldt flyttade in i sin lägenhet på Erik Dahlbergsgatan intill.

Lyxkaserner blev funkispärlor

En funkispärla på bästa läge mellan stenstaden och Nationalstadsparken.

I dag är det många som skriver under på den beskrivningen av Gärdet, men när den nya stadsdelen växte fram under 1930-talet var det många som rynkade på näsan åt de alltför höga husen på leråkern norr om Valhalla­vägen. De små men dyra lägenheterna kallades föraktfullt för ”lyxkaserner”.

Det dröjde dock inte länge innan Gärdet blev attraktivt. Hit flyttade både arbetarklassfamiljer och kända arkitekter som Greta Magnusson Grossman och Josef Frank.

Visa merVisa mindre