Grattis Mr Hammarby – 70 år i dag!

För 70 år sedan i dag föddes Kenneth ”Kenta” Ohlsson, en av de största Hammarbylegendarerna genom tiderna. Med 342 allsvenska matcher i Hammarbytröjan, fler än någon annan, gör han skäl för titeln ”Mr Hammarby”.

  • Publicerad 17:44, 7 sep 2018

Kenta Ohlsson växte upp i Bagarmossen och har aldrig representerat någon annan klubb än Hammarby. 1966 debuterade han i A-laget i dåtidens division 2.
När han avslutade karriären efter säsongen 1983 hade Kenneth Ohlsson gjort 342 allsvenska matcher för Bajen, plus 54 i division 2.

Ledde Hammarby till ”undret i Karlstad”

Efter karriären blev han tränare och 1989–1992 tränade han Hammarby, och var med om ”undret i Karlstad” 1989 då Hammarby gjorde tre mål i slutminuterna i 6–0-segern mot Karlstad, och snuvade Vasalund på den allsvenska platsen med minsta möjliga marginal.
Han jobbade senare i många år på med Hammarbys fotbollsprofil på Gubbängsskolan, ända till pensionen för några år sedan.

Fick som han ville med offensivare Bajen

För två år sedan släppte Kenta och lillebrorsan Billy Ohlsson – Hammarbys meste målskytt genom tiderna med 128 baljor – boken ”Bröderna Ohlsson – sex decennier i Bajens tjänst”.
Då intervjuades de av Lokaltidningen Mitt i och önskade sig ett mer offensivt, tekniskt och passningsskickligt Hammarby.
Bröderna går fortfarande oftast på Bajens hemmamatcher och önskningen från hösten 2016 har uppfyllts av årets Hammarby, under Stefan Billborns ledning.

Kan få SM-guld i försenad 70-årspresent

Om Kenta Ohlsson, som i dag bor i Hammarby sjöstad, dessutom får ett grönvitt SM-guld i försenad 70-årspresent i början av november återstår att se.