En kostnadsfri taxi mellan Gullmarsplan och Hammarby Sjöstad prövas i ett nytt projekt som ska säkra att stockholmarna tar sig hem tryggt om nätterna. Foto: Per Cornell

Gratis taxi till Sjöstan ska öka tryggheten

Från och med denna helg erbjuds gratis taxiresa mellan Gullmarsplan och Hammarby Sjöstad nattetid, i ett nytt pilotprojekt. Funkar det bra kan tjänsten utökas till fler delar av staden.

  • Publicerad 16:33, 5 dec 2018

Redan till helgen kommer gratis taxiresor erbjudas mellan Gullmarsplan och Hammarby Sjöstad i ett nytt samarbete mellan Taxi Stockholm, Europeiska Motor/Toyota och ElectriCITY/Hammarby Sjöstad 2.0.

Mellan 8 december och 27 januari kommer en taxibil trafikera sträckan klockan 01.30-04.30 varje helg, natten till lördag och söndag. De fasta hållplatserna är torget vid Gullmarsplan och utanför Max-restaurangen i Sickla Kaj – utan stopp längs vägen.

– Det är tider då tvärbanan slutat gå och många väljer att gå från tunnelbanan via mörka och ensliga passager. Vi tror därför att shuttletjänsten kan vara ett bra alternativ för många Sjöstadsbor på väg hem i nattmörkret, säger Jörgen Lööf, vd på ElectriCITY, i ett pressmeddelande.

Taxichauffören Sackis: "Visst har jag hört att det stönas ibland"

Om testet faller väl ut kan tjänsten bli permanent – inte bara i Sjöstan utan även i andra delar av Stockholm.

– Vi vill undersöka intresset för en sån här tjänst. Vi ser taxi som en nödvändig del av kollektivtrafiken om man bekvämt ska kunna välja bort egen bil, säger Gökay Akyüz, operativ chef på Taxi Stockholm.

Domen: Östermalmsbor är otrevligast i taxin

En permanentad taxitjänst kommer förmodligen inte vara gratis, men prisnivån kommer snarare ligga i samma klass som en enkel bussbiljett än en regelrätt taxiresa, enligt pressmeddelandet.

HELA LISTAN: Här är SL:s alla nya busslinjer i Stockholm 2019