Munkhgarig, 12 år, får instruktioner av Mårten Westberg på Akalla run, som har fixat massvis av utlåningsskidor för att fler ska få testa på sporten. Foto: Mikael Andersson

Gratis skidor får fler att testa spåren på Spånga IP

Alla borde få testa längdskidor, oavsett kunskap och plånbok. Det tycker föreningen Akalla run, som samlat in 60 par i olika storlekar, som vem som helst får låna på Spånga IP.

  • Publicerad 17:22, 15 feb 2017

Vi sätter en massa barn och vuxna på skidor som inte naturligt skulle ha varit på skidor. För en del av dem är det en access till en liten del av folkhemmet.

Eleverna från Husbygårdsskolan glider fram i skidspåren. Den ovanligt starkt lysande februarisolen bidrar till god stämning, och barnen verkar inte direkt sakna klassrummet.

– Det är kul! Man får andas luft, inte bara sitta inne, säger Hussein Mohammadi, 12, som testar längdskidor för första gången någonsin den här dagen.

Sedan i december har föreningen Akalla run nästan dagligen arrangerat prova-på-skidåkning på Spånga IP under namnet "Skidor för alla". Hit kommer både skolklasser och privatpersoner.

– På helgerna får vem som helst komma hit och låna skidor, i vilken ålder och storlek som helst, säger Mårten Westberg, initiativtagare till projektet som sedan en månad tillbaka finansieras av Allmänna arvsfonden.

Följ Mårten Westbergs blogg om löpning, livet och Akalla run!

Nattaya, Dalia, Pelin och Helin äter matsäck i solen efter en tur på skidorna. Foto: Mikael Andersson

Lånar ut skidor

I vanliga fall är skidor en dyr sport. Men tack vare fördelaktiga avtal med skidtillverkare har Akalla run kommit över 60 par längdskidor i varierande storlekar.

– Vi sätter en massa barn och vuxna på skidor som inte naturligt skulle ha varit på skidor. För en del av dem är det en access till en liten del av folkhemmet. Man ska kunna åka längdskidor i Sverige, säger Mårten Westberg.

Varför är det viktigt?

– Det är en del av den svenska kulturen. Man behöver inte älska den, men det är bra att man "hajjar" den. Det är en väldig fördel. Tänk att du ska på jobbintervju, och chefen är Vasaloppsfantast. Och där sitter du och kan inte säga någonting om skidåkning. Då får du ingen kontakt, säger Mårten Westberg och fortsätter:

– Det blir också roligare med vinter. Man ska inte behöva bli deppig för att det snöar.

Regina, 13 år, testar längdskidor för första gången. Foto: Mikael Andersson

Bra nybörjarspår

Intill skidspåret sitter Emma Linnros, lärare på Husbygårdsskolan, och äter sin matsäck. Många av eleverna i hennes klass har aldrig åkt skidor tidiagre. Hon var först lite tveksam till vad deskulle tycka om själva spåret, som inte är mer än 430 meter långt.

– Jag visste inte om de skulle lyckas hålla koncentrationen – det är ju bara runt, runt. Men jag är positivt överraskad. De har jätteroligt! säger hon.

Enligt Mårten Westberg, är spåren ultimata för nybörjare.

– Normalt sätt när man lär barn åka skidor är man någonstans i Norrland på en milslång slinga. Efter en femhundra meter är barnen trötta och då är det mer än nio kilometer kvar. Här är de redan i mål då, säger Mårten Westberg.

Munkhgarig, 12 år, har precis avklarat ett varv runt banan.

– Jag kommer komma tillbaka hit varje helg, säger han innan han tar sig an ännu ett varv.

"Blivit jättestort"

Idrottsförvaltningen har anlagt skidspår på Spånga IP de senaste tre åren. Enligt Pierre Nystedt, anläggningschef på Idrottsförvaltningen, lockar banan nu skidåkare från hela Mälardalen.

– Jag tror många inte vetat om att vi har skidspår här. Nu har vi haft åkare från hela Mälardalen. Det har vuxit och blivit jättestort, säger han.

Märker ni att barnen som varit här med skolan kommer tillbaka vid andra tillfällen?

– Jag har sett samma ungdomar flera gånger som droppar in och vill åka. Det är jättekul!

Munkhgarig, 12 år, längtar redan till nästa gång. Foto: Mikael Andersson

Skidor för alla

Både unga och gamla är välkomna att besöka Akalla runs "Skidor för alla" vid Spånga IP:s skidspår. Till låns finns 60 par skidor, pjäxor och stavar.

När? Lördagar och söndagar klockan 11-13. Barn får varm choklad efter skidåkningen, så länge det finns.

På sportlovet är det skidåkning varje dag, klockan 11-13.

Visa merVisa mindre