I fjol drunknade en tioårig flicka vid Slagstabadet. Nu satsar Botkyrka kommun på att stärka simkunnigheten för att motverka att något liknande händer igen.

Ulrika Höglund, chef på bad- och racketenheten i kommunen, upplever att simkunnigheten är relativt låg på de kommunala badplatserna.

– Vi gör en jättesatsning på 260 gratisplatser i simskola vid Brotorpsbadet och Slagstabadet. Vi är igång sedan den 28 juni och håller på till fredagen den 13 augusti, säger Ulrika Höglund.

Alla platser skulle förbokas och de gick snabbt åt. Men än finns möjligheten för de som vill chansa på återbud. Det kan nämligen dyka upp reservplatser. Simskolan riktar sig till barn melllan sex och nio år.

– Om man kommer innan 10.00 på måndagar så kan man få plats om det blir återbud. Då får man den platsen veckan ut, säger hon.

Små barngrupper

De båda baden har två grupper per dag och tillfällena är 40 minuter. Maximalt åtta barn får plats i varje grupp.

– Vi har två vuxna i vattnet och en på land. Det är väldigt viktigt att det är många vuxna nära barnen. Barn drunknar ofta snabbt och tyst, säger Ulrika Höglund.

Fokuset på ökad simkunnighet har varit extra prioriterat av kommunen eftersom möjligheterna att träna simning varit extra svårt under pandemin.

– Badhusen har varit stängda och simskolorna har inte hållits som vanligt, säger Ulrika Höglund.

Badvärdar på plats

Förutom simskolan kommer de båda baden även ha sammanlagt 15 utbildade badvärdar på plats för ökad säkerhet.

– De ska hjälpa till med badvett till besökarna. De kan även svara på frågor och hjälpa till med service, säger hon.

Badvärdarna kommer även hjälpa till om olyckan skulle vara framme.

– De hjälper till att plåstra om och de har plockat upp barn som hamnat under vattnet. De har en viktig roll, säger Ulrika Höglund.