Rocka loss. Flera olika sorters dans för barn och unga i olika åldrar står på schemat i Järva i sommar. Foto: Ylva Bergman

Gratis kul och kultur för Järvas unga i sommar

Cirkus- och akrobatikträning, låtskrivarverkstad och massor av olika sorters dans. I sommar satsas det lite extra på aktiviteter för barn och unga i Rinkeby, Husby, Tensta och Hjulsta.

  • Publicerad 17:01, 23 jun 2022

Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd. Foto: Sacharias Källdén

Låter klättra, hänga, göra kullerbyttor, slå volter eller kanske stå på händerna som något som du eller ditt barn vill lära dig? Då finns det chans att göra det i sommar, på olika kurser i cirkus- och akrobatik.

Är du en tjej i högstadiet eller gymnasiet, som brukar känna dig stressad och orolig? Då kanske dans utan krav med fokus på att slappna av och ha kul, för just personer som definierar sig som tjejer, passar dig bättre.

Det är några exempel på saker som planeras runt om på olika platser i Järva i sommar.

För att nå fler barn och unga i områden som är underrepresenterade i Kulturskolans statistik görs nu en storsatsning på just aktiviteter i närmiljön under lovet.

– Tanken är att sänka trösklarna till att kunna delta. Allt är kostnadsfritt, utan krav på anmälan, man kan bara dyka upp. Vi vet att många från Järva är hemma under sommaren, och vi vill skapa en meningsfull fritid och samtidigt försöka locka så många som möjligt att fortsätta delta i Kulturskolans aktiviteter, även när skolorna drar i gång igen, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd.

Ordet ska spridas

Aktiviteterna riktar sig till personer från sex år och uppåt, och sker vid flera tillfällen på olika platser.

– Målet är att barnen ska tycka det är kul att delta, dra med sig sina kompisar, som sedan sprider ordet till andra kompisar. Det har visat sig vara den bästa av reklampelare, säger Jonas Naddebo.

Även under terminerna erbjuder Kulturskolan kostnadsfria kurser i bland annat slagverk, sång och dans i Järva.

– Vi märker att fler och fler börjar delta och vi ser en positiv trend. Samtidigt ligger Järva efter i statistiken och det vill vi ändra på, för att kunna bidra till en roligare fritid för så många som möjligt.

Vill man inte dansa eller slå volter kommer även kurser i låtskrivande att hållas i både Tensta och Husby, för personer 13-19 år. Det finns även en hel del onlinekurser att skriva upp sig på.

– Jag tror det går att hitta något för alla, säger Jonas Naddebo.

Fakta

Se hela programmet med aktiviteter, platser och tider på: kulturskolan.stockholm.se/sommar

Kulturskolans kontaktcenter: 08-508 318 70

Kulturskolan riktar sig till personer 6-22 år, och bedriver offentligt subventionerad undervisning inom olika områden som sång, dans, instrument, teater, musikal, konst och media.

Visa merVisa mindre