Ett 40-tal handstickade halsdukar delades ut runt om i Hägersten under tisdagsmorgonen. Foto: Läsarbild Hägerstens församling

Gratis halsdukar delades ut för att sprida värme

Var du en av dem som fick en halsduk när du väntade på bussen i någon av söderorts busskurer i morse? Det var Svenska kyrkan som ville sprida värmde i dubbel bemärkelse.

  • Publicerad 07:00, 14 jan 2020

Ett 40-tal hemstickade och virkade halsdukar låg under morgonen i busskurer och på parkbänkar runt om i Hägersten.

Halsdukarna är stickade av olika grupper i Svenska kyrkans församling i Hägersten och kom med meddelandet ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod!

– Det har blivit ett kyligt klimat i samhällsdebatten, så vi ville genom en aktion visa att vi måste vara rädda om varandra. Det finns också en symbolik i att lägga något runt sig, att värma och omfamna, säger Yvonne Strömberg, kommunikatör i Hägerstens församling.

Personal och volontärer inom Enskede-Årsta församling hade stickat och virkat 34 halsdukar som delades ut under morgonen.

Nästan lika många halsdukar placerades ut runt om i Enskede och Årsta. Hazel Lindkvist, kommunikatör i Enskede-Årsta församling medger att effekten skulle kunna har varit än tydligare om det hade varit minusgrader ute, senare än dagens mildväder. Men hon tror ändå att initiativet togs väl emot.

– Jag hoppas att det här ska sprida glädje och värme, och att de som hittade en halsduk ska känna att dagen blev lite bättre, säger hon.

55 församlingar deltar

Även Vantörs församling är med i kampanjen En varmare stad, och delade under morgonen ut halsdukar i Bandhagen, Stureby, Högdalen, Rågsved och Hagsätra. Det är Vantörs församlings syförening och församlingsbor som har stickat halsdukarna.

– Att det var så många som ville vara med och sticka anade jag inte, säger Helena Inghammar, kyrkoherde i Vantörs församling.

Totalt deltar 55 församlingar runt om i landet i initiativet, varav 30 från Stockholmsområdet.