PEPP. Daniella, 9, och Meja, 8, var med förra sommaren och har längtat ända sedan dess. "Det är jättekul för vi gör olika saker varje gång och tränarna är så snälla, inte hårda" säger Meja. Foto: Sacharias Källdén

Gratis fotbollsskola förenar Söderort

I fjol deltog över 100 barn när Enskededalen FC anordnade gratis fotbollsskola under sommaren. Nu är det dags igen.

  • Publicerad 11:58, 24 jul 2018

Nattvandringar och läxhjälp är kanske inte det första man tänker på när man hör ordet fotboll. Men för Enskededalen FC är det sociala engagemanget i stadsdelen viktigt. När man i fjol för första gången höjde växeln ett snäpp ytterligare och drog igång en gratis fotbollskola för barnen i området under en hel månad, var trycket enormt. Totalt deltog ungefär 100 barn, och vid varje pass var det runt 30 barn på plats för att leka fotbollslekar eller öva teknik. Något som blev så uppskattat att det var en självklarhet att göra om satsningen, enligt Haben Gilamikael, ordförande för Enskededalen FC.

– Det är många föräldrar som hört av sig under året och undrat om det blir av igen, så det känns så kul att vi kan leverera. Många av våra spelare jobbar som elevstödjare på skolorna häromkring, Skarpnäcksskolan och Hammarby Södra bland annat, de är lokalkändisar som barnen ser upp till och vi vill gärna bidra mer med att bygga positiva förebilder, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Fotbollsskolan arrangeras med stöd av ICA Supermarket Enskededalen och pågår 23 juli-16 augusti två dagar i veckan, måndagar och torsdagar, klockan 18.00-19.30 på fotbollsplanen i Dalenparken. Alla, tjejer som killar, i åldern 7-12 år är välkomna. Att skolan redan dragit igång är inget hinder, försäkrar Haben Gilamikael. De skapar alltid plats för de som vill komma, och någon föranmälan krävs inte.

– Det är det som är hela poängen. Man ska inte behöva binda upp sig, utan kunna komma och gå som man vill. Det ska vara lekfullt och roligt, en chans att lära sig lite fotboll men också träffa nya vänner och ha kul under avslappnade former, säger Haben Gilamikael.

9-åriga Daniella har längtat sedan i fjol.

– Jag var rädd att jag skulle missa fotbollen den här sommaren, så när jag såg att jag kunde vara med blev jag jätteglad. Vi spelar inte bara matcher, vi stretchar också och leker lekar. Man får nya kompisar.

Meja, 8 år, gjorde ett mål under träningen. Foto: Sacharias Källdén

Daniella, 9 år, och Meja, 8 år tycker det är roligt att få nya vänner. Foto: Sacharias Källdén

Hennes mamma Tamara Vivar är på plats med resten av familjen för att heja på.

– Det här är jättebra. Där så skönt att det händer något här i området, du behöver ingen buss eller tåg. Det är kul också att det är olika barn med varje gång.

Alla välkomna – oavsett förkunskaper

Om det är någon förälder därute som har ett barn som är blygt eller tvivlar på sina förmågor, försäkrar Haben att hen kommer känna sig väl omhändertagen.

– Vi delar alltid in i olika grupper så att det blir jämnt nivåmässigt. Det är många som kommer hit som aldrig rört en fotboll förut och det är inga problem alls. Vi fokuserar inte alls på tävling eller prestation, utan jobbar mycket med respekt, att vara inkluderande och försöka peppa varandra att tro på sig själva. Det är det viktigaste av allt.​

PEPP. Det är fullt pådrag när Enskededalen FC ordnar fotbollskola under måndagskvällen. Foto: Sacharias Källdén