"Jag väntade i flera år på att någon skulle ta tag i det här. Men inget hände så jag tog tag i det själv", säger velocipedvännen Otto Rimfors från föreningen Bagarmossens cykelkök. Foto: Linda Gren

Gratis cykelkök snart verklighet i Bagarmossen

Finnes: nyrenoverad lokal. Sökes: meksugna cykelentusiaster. För nu blir Bagisbon Otto Rimfors dröm om ett cykelkök verklighet. "Intresset för cykling är superstort i hela Söderort", säger han.

  • Publicerad 09:19, 29 sep 2015

Man lär sig av varandra och det som ingen kan får vi väl kolla på internet hur man fixar

Termen "cykelkök" är en direktöversättning från amerikanskans "bike kitchen". Innebörd: gör det själv-verkstad. Vanligt i bilvärlden, inte lika vanligt för fotdrivna tvåhjulingar.

Det finns och fungerar i bland annat Jönköping, Göteborg, Malmö och Solna. Och nu ska ideella föreningen Bagarmossens cykelkök öppna ett på Lillåvägen, mitt emot vårdcentralen.

Tre ingredienser i ett cykelkök

Det här är inte en traditionell verkstad. Ingen kommer att göra jobbet åt dig.

– Ett cykelkök innehåller tre olika delar. Först är det verkstaden där du kan laga, renovera och bygga cyklar. Verktyg kommer att finnas på plats. Sedan fungerar det som en återvinningscentral där donerade och upphittade cyklar, allt från vrak till de i gott skick, kan lagas och säljas vidare för en billig peng, förklarar en entusiastisk Otto Rimfors.

Den tredje delen är det sociala.

En gratiskultur med veganfika

– Det här är en gratiskultur och köket blir en öppen mötesplats för alla. Det blir veganfika och här kommer det att vara både amatörer och proffs. Jag kan själv bara det elementära, som att fixa bromsar och kapa kedjor. Man lär sig av varandra och det som ingen kan får vi kolla på internet hur man fixar.

I samarbete med allmännyttan Stockholmshem har föreningen nu fått tag i en lokal i "bra läge då det är många som cyklar förbi här på väg till centrum". Tidigare fungerade den som traktorgarage, dörrarna är stora och lämpar sig väl för att stå på vid gavel, och grannen ovanpå är en tvättstuga.

Drömmer om kök i varje centrum

Stockholmshem ska nu isolera garaget så fritidsmekarna mustar med vinterhalvåret. Resten av renoverandet sköter föreningen själv. Allt ska rulla på och vara öppet för allmänheten ett par kvällar i veckan framåt våren.

– Vår vision är att det ska finnas kök i alla centrum som en del av cykelinfrastrukturen.

Finns det inte risk att ni slår ut reparatörer som har det här som levebröd?

– Det är ingen brist på människor som vill anlita dem, så det är nog lugnt. Vi konkurrerar inte om samma folk. Det är som bibliotek och bokaffärer. De kan existera samtidigt.