Gamla kunskaper efterfrågas. Foto: Mostphotos

Grässpill fritt att hämta för den som kan

Två företag tar hand om kommunens grässpill. Men det finns även för de som själva vill hämta till sina djur.

  • Publicerad 07:00, 24 jul 2018

Som Mitt i berättade i förra veckan hade Upplands Väsbys kommun problem att hitta en lösning på problemet att potentiellt foder torkar bort på kommunens gräsytor.

Fler kommuner låter djurägare hämta grässpill

Nu har man äntligen hittat en lösning. Det är två företag som sedan tidigare har ett samarbete med kommunen, men som nu kommer att ta hand om ännu större ytor.

Efterlyser gamla kunskaper

Så långt allt gott. Men de aktuella företagens stora maskiner kommer inte åt överallt. Det finns alltså mer foder att hämta, om man kan.

Stadsträdgårdsmästare Nils Odén saknar kunskaper från förr, som att slå med lie eller arbeta med mindre maskiner. På det sättet skulle man kunna nyttja fler ytor till foder.

Är du en hästägare i behov av foder får du dock gärna göra ett försök, det är bara att kontakta kommunen. Men du måste själv slå och frakta bort.

Och Nils känner för hästägare och andra som håller djur i mindre skala.

– Foderpriserna kan komma att bli skyhöga, säger han. Då är det ju synd att vi har spill som ligger. Även om det är av lite sämre kvalité skå skulle det fungera för hästar.

Framtidsvision

Nils Odén hoppas på att det går att bygga upp ett samarbete som gör att kommunens ytor slås och att spillet tas om hand.

Det skulle inte bara gynna djurägare i kommunen, det skulle också gynna örtfloran som mår bra av att man slår och tar foder, menar han.

– Det vore fantastiskt och skulle behövas över hela Sverige. Då skulle vi få tillbaka lite av de gamla ängarna.