Mellan 100 000 och 150 000 bostäder hyrs ut i andra hand varje år i Sverige, enligt Boverket. Foto: Maja Brand

GRANSKNING: Allt fler andrahandsboende kräver tillbaka ockerhyror - Så gör du

Allt fler som hyr i andra hand kräver tillbaka pengar för betalda överhyror. Hittills i år har hyresvärdar i Stockholms stad tvingats betala tillbaka över en halv miljon kronor.

  • Publicerad 17:00, 31 jul 2017

Många som hyrt i andra hand i Stockholm känner igen problematiken med skyhöga hyror. Och enligt StockholmDirekts granskning har det skett en ökning när det gäller andrahandsboende som kräver tillbaka inbetalda överhyror från sina hyresvärdar. Förra året fick hyresnämnden in 51 ärenden i Stockholms stad och hittills i år har det inkommit 24 anmälningar. Detta att jämföra med 2015 då det bara registrerades 34 ärenden under hela året.

– Ökningen handlar nog främst om en medvetenhet om att man har rätt att få tillbaka pengar. Det är vår erfarenhet. Något vi ser är att vi får fler samtal från hyresgäster när till exempel media tagit upp vilka rättigheter man har, vilket sedan kan leda till fler ärenden hos hyresnämnden, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningens riksorganisation.

– Dessutom är det brist på lägenheter nu och man kanske betalar vad som helst för att man inte har något val. Ju mer man betalar i överhyra, i kombination med den här medvetenheten, kan öka benägenheten att anmäla, tillägger hon.

En halv miljon tillbaka

StockholmDirekt har också tagit del av de ärenden som hittills har avgjorts under 2017. I de 33 fall det rör sig om, varav vissa påbörjades 2016, har alla utom fem hyresgäster fått tillbaka pengar. Totalt handlar det om över en halv miljon kronor kronor, eller 25 000 kronor per hyresgäst.

Mardrömsberättelserna om att hyra i andrahand

En av dem som hyrt i andrahand för en dyr summa och sedan fått tillbaka pengarna är Jason Norda. För fem år sedan hyrde han en tvåa på 60 kvadratmeter i Mörby centrum. Här bodde han med sin före detta sambo i sju månader, för en månadshyra på 9000 kronor.

– Vi tänkte att det var lite dyrt men behövde någonstans att bo. Fyra månader senare pratade jag med min kusin som bott på samma gata, som tyckte vår hyra lät för hög, säger Jason Norda.

Dyrare än någonsin att hyra i andra hand – så här undviker du de värsta fällorna

Anmälde - fick rätt

Via hyresgästföreningen tog de reda på att förstahandshyrorna låg på 5 300 kronor för likvärdiga lägenheter i samma område. Jason Nordas lägenhet var möblerad men även med 10-15 procent i tillägg för slitage av möbler och annat betalade de ändå för mycket.
– Vi räknade ut att det skulle kosta ungefär 6 000 kronor, men för att visa lite goodwill sa vi att vi kunde sträcka oss till 6 300 kronor. Hyresvärden ville då avsluta kontraktet så vi fick betala den hyran i tre månader och sedan flytta ut, säger Jason Norda.

Här är Stockholms dyraste ettor – över 10 000 i andrahandshyra

Via hyresgästföreningen anmälde de ockerhyran på 9 000 kronor till hyresnämnden – som gav dem rätt. Hyresnämnden tog fasta på den överenskomna hyran på 6 300 kronor, och beslöt att Jason Norda skulle få tillbaka 10 800 kronor.

– Kontakta hyresgästföreningen och kolla upp vad du har rätt till. Det är mitt främsta tips, säger Jason Norda.

Pengar tillbaka i 28 av 33 fall

– Av de 33 ärenden som avgjorts i Stockholms stad under 2017 har alla utom fem fått tillbaka pengar. I sex av fallen har ärendet avskrivits, eftersom den sökande löst tvisten genom förlikning på egen hand.

– Totalt har hyresgästerna fått tillbaka 551 500 kronor, eller 25 000 kronor per hyresgäst.

– Som hyresvärd får man enligt praxis lägga på 10-15 procent av hyreskostnaden om lägenheten hyrs ut möblerad. I de granskade fallen har hyrespåslaget i snitt legat på 77 procent.

– Som hyresvärd får man enligt praxis lägga på 10-15 procent av hyreskostnaden om lägenheten hyrs ut möblerad. Av de fall som StockholmDirekt gått igenom har hyrespåslaget i snitt legat på 77 procent.

Visa merVisa mindre

Andrahandshyror – detta gäller

– Frågan om en hyra är oskälig avgörs av hyresnämnden.

– För hyreslägenheter ska andrahandshyran motsvara hyran för en likvärdig lägenhet, som är framförhandlad med hyresgästföreningen. Om du hyr möblerat får hyresvärden enligt praxis ta ut 10-15 procent i hyrespåslag.

– Bruksvärdet avgör om hyreslägenheterna är likvärdiga. Här ingår bland annat lägenhetens storlek, underhållsskick, inventarier, planlösning och läge.

– Hyr du en bostadsrätt får inte hyran påtagligt överstiga hyresvärdens kapital- och driftskostnader. Kapitalkostnaden får enligt praxis beräknas till högst 2-3 procent av lägenhetens marknadsvärde. Driftskostnader är till exempel avgiften till bostadsrättsföreningen och kostnader för el och internet.

Visa merVisa mindre

Så gör du anmälan till hyresnämnden

– Redogör för vad du och hyresvärden är oense om. Om det gäller hyran ska din ansökan innehålla en yrkan om vilken hyra du begär.

– Ju mer preciserande uppgifter du har, desto bättre. Det kan till exempel vara argument om att hyran är för hög i förhållande till likvärdiga lägenheter.

– Andra saker du ska skicka med är hyreskontrakt, brev mellan dig och hyresvärden och andra relevanta handlingar. I brist på skriftligt avtal kanske det istället finns mejl- eller sms-konversationer som kan komma till användning.

– Som hyresgäst ska man kunna visa på vilken hyra man betalar och vad som ingår i hyran, exempelvis om det är möblerat. Man ska också kunna bevisa att man betalt för de månader man begär återbetalning för.

hyresnämndens hemsida kan du läsa mer om andrahandsuthyrning av bostads- och hyresrätter.

Visa merVisa mindre