Grannsnack ska minska inbrotten i Danderyd

Att hålla koll på sina grannar och sitt område – det är en lyckokoncept när det kommer till att minska bostadsinbrotten. ”Den viktigaste aspekten är det sociala”, säger Djursholmsbon Magnus Birke.

  • Publicerad 16:34, 11 jan 2017

Bilen stannar utanför en adress i närheten av Enebybergs torg. En villa fick under nyårshelgen inbrott och därför är nu grannsamverkansbilen ute i området för att informera närboende.

– Vi lägger lappar i grannars brevlådor där det står att det inträffat ett brott i ens område, det är att arbeta förebyggande och att få fler att bli uppmärksamma på sin omgivning, säger Christer Morén, en av de cirka 20 personer som engagerar sig i grannsamverkansbilen.

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes 204 bostadsinbrott i Danderyd under 2015. För 2016 finns det i nuläget enbart statistik fram till 30 september och den siffran landar på 167 inbrott - varav mer än hälften anmäldes mellan juli-september.

– Perioder när många är bortresta, under sommaren, sportlov och nu under julen, då märker vi att det händer mer, säger Maria Avellan, som också hon frekvent åker med i bilen.

"Många av husen är insynsskyddade"

I jämförelse med andra Stockholms kommuner så placerar sig Danderyd förhållandevis högt i antal anmälda inbrott. I Täby har 112 inbrott rapporterats under perioden januari-september och i Vallentuna har det endast skett 40 anmälningar.

– Ungefär 90 procent av alla inbrott i Täby och Danderyd sker i villor och radhus och många av husen är insynsskyddade vilket ger fler möjligheter för de som vill göra inbrott, säger Mats Hessler, polis i Danderyd och Täby, bland annat.

– Sen är en faktor att det finns mer att ta, det är varför det är mer intressant att göra inbrott i Täby och Danderyd. Sen är statistiken inte statisk.

En av uppgifterna Mats Hessler har är att sätta igång grannsamverkan i områden. Han gör hembesök där han träffar grannar med en förhoppning att grannarna ska lära känna varandra bättre, men också att bryta anonymiteten gentemot polisen.

– Har det blivit inbrott i ens område eller en granne har blivit drabbad så kanske man känner en utsatthet. Då pratar jag om hur man kan förbättra fönsterlås, dörrlås, larm - allt som kan göra det svårare för tjuven att ta sig in.

"Man behöver inte älska sina grannar"

Några som har samverkar är Cecilia och Magnus Birke. De bor på Bråvallavägen i Djursholm - ända sedan de flyttade in i sitt hus för 13 år sedan har de haft koll på sina grannar.

– Många kanske tänker att man måste ränna runt hos alla grannar, dricka kaffe, äta middag och så vidare. Man behöver inte älska sina grannar, men man ska vara bekanta, säger Cecilia.

– Den viktigaste aspekten är det sociala, att skapa trygghet. Grannar och grannars barn ska veta att det finns människor omkring som bryr sig och som de kan vända sig till, tillägger Magnus.

I området sammanställer de också en enkät som de mejlar ut inför varje ledighet.

– Inför olika lov så får alla berätta hur länge de ska vara borta, på så vis kan alla hålla koll på sina närmsta grannar, säger Magnus.

De flesta husen i grannskapet har drabbats av inbrott någon gång de senaste åren.

– Vi är som en slags närpolis i området själva. Vi går ut med hundarna flera gånger per dag, ofta på arbetstid när många grannar är på jobbet, och håller koll. Vi vill vara som en stor lite löst sammanhållen familj med resten av området, säger Cecilia.

Brotten kan minska upp till 26 procent vid grannsamverkan

Enligt Brottsförebyggande rådet så visar det sig att grannsamverkan har kunnat minska brottsligheten med i genomsnitt 16 eller 26 procent, beroende på mätmetod. De menar också att ifall den sociala kontrollen i grannskapet förstäks så löper en gärningsperson större risk för att bli upptäckt.

Vill du starta grannsamverkan? Kontakta polisen.