Intresset för att engagera sig för grannsamverkan har ökat i Stora Ursvik, bland annat. Foto: Läsarbild Grannsamverkan Stora Ursvik

Grannsamverkan ökar efter våg av inbrott

Antalet bostadsinbrott har ökat med 25 procent i Stockholms län. En viktig del för polisen i att vända trenden är att engagera grannsamverkan. Och intresset har ökat explosionsartat.

  • Publicerad 04:44, 22 jan 2018

Antalet anmälda inbrott ökade med 25 procent i Stockholms län under förra året. Det visar siffror från polisen som Mitt i tagit del av.

Siffror från Stockholms stads trygghetsenkät visar även att fler är oroliga för att utsättas för inbrott i hemmet.

Utvecklingen har gjort att fler privatpersoner engagerar sig för att motverka inbrotten och intresset är stort för att starta nya grannsamverkansinitiativ.

– Vi har märkt en ökad beställning av material och vår hemsida är välbesökt, säger Lina Nilsson som driver projektet Grannsamverkan för Stöldskyddsföreningen i Sverige.

”En explosionsartad ökning”

Grannsamverkan görs i samarbete med polisen i varje lokalområde och de skriver under på det ökade intresset.

– Oja, jag får två till fem förfrågningar i veckan om att starta grannsamverkan, säger Anna Schelin som är kommunpolis i Huddinge och samordnare för grannsamverkan i kommunen.

När hon började jobba med brottsförebyggande arbete i Huddinge 2010 fanns 23 föreningar som hade grannsamverkan i samarbete med polisen. Nu är den siffran uppe i närmare 400.

– Det är en explosionsartad utveckling, säger Anna Schelin.

Anledningen är enligt henne att polisen blivit bättre på att informera invånarna. Men mycket är också på grund av den senaste tidens inbrottsvåg.

Tröttnade och agerade

Och det var just av den anledningen som grannsamverkan i Stora Ursvik startade för två år sedan.

Tedd Soost och de andra boende i det relativt nya området i Sundbyberg upplevde flera bostads- och bilinbrott under en kortare tid och bestämde sig för att agera.

– Alla tröttnade på inbrotten och redan på första mötet med polisen och kommunen var vi 40-50 stycken på plats, säger Tedd Soost.

Tjuvarna har kommit i kapp och både polis och folket måste växla upp

Anna Schelin, polis i Huddinge

Nu två år senare syns resultaten.

– Det har funkat bra. På senaste mötet med polisen och representanter från Sundbybergs kommun fick vi höra att vi är det lugnaste området i norra Stockholm.

Engagemanget har spridit sig i området och närmare 2 000 personer är med i Facebook-grupper för grannsamverkan i Stora Ursvik.

Men det hela har inte bara varit effektivt mot brotten. Det har även bidragit till en bättre grannsämja i området.

– Man får ett ansikte på varann och folk får en helt annan kontakt. Det har blivit en bättre gemenskap helt enkelt, säger Tedd Soost.

Tjuvarna byter område

Men även om stockholmarnas uppmärksamhet ökat talar siffrorna sitt tydliga språk. Inbrotten fortsätter att öka.

Något som enligt Anna Schelin har att göra med att tjuvarna inte försvinner, utan i stället byter till områden där riskerna är mindre.

För att vända på siffrorna tror hon att flera åtgärder måste till från polisen och samhället, men att grannsamverkan har en stor del i arbetet.

– Tjuvarna har kommit i kapp och både polis och folket måste växla upp och där kan grannsamverkan göra mycket. Visst är det frustrerande att se på när brotten ökar men vi vill inte ge up hoppet.

Tedd Soost håller med.

– Folk har upptäckt att man faktiskt kan göra skillnad. Många vet om polisens situation och att de har mycket att göra, och en pusselbit från den enskilde kan hjälpa i det stora hela.

Så många inbrott har skett i länet

Antalet anmälda inbrott under hela 2016 och 2017 i Stockholms läns kommuner.

Källa: Polisen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10