Genrebild, klassrum, elever, skola, mellanstadie, betyg, Karlbergs skola, Vasastan, Foto: Sacharias Källdén

Grannkommuner stämmer Stockholm i stort skolbråk

Skolpengen för barn som pluggar i en annan kommun splittrar Storstockholm. Konflikten har blossat upp sen Stockholms stad börjat betala mindre och samtidigt planerar att kräva mer betalt av sina grannar. Nu hotar sex kommuner staden med stämning men Sigtuna ligger lågt.

  • Publicerad 18:34, 17 mar 2021

Skälet till grannfejden är att Stockholms stad, som har den högsta skolpengen i länet, har slutat betala ut sin skolpeng när en elev som bor i Stockholm börjar i en skola i en annan kommun. I stället betalar staden sen i höstas bara vad grannkommunen själv har i skolpeng.

Den kommande hösten ska grannkommunerna också börja betala vad en skolplats faktiskt kostar i Stockholm och inte, som nu, skicka över sin egen lägre skolpeng.

"Aldrig roligt att stämma en god vän"

För kranskommunerna innebär det här en ekonomisk smäll med lägre intäkter och ökade kostnader.

Enligt Stockholms skolborgarråd, Isabel Smedberg-Palmqvist (L), är det dags att skrota den modell som i många år har missgynnat Stockholm ekonomiskt. Om ett skolsystem i grannkommunen är billigare, enligt den skolpeng som kommunen har, är det märkligt att Stockholms skattebetalare ska betala ett överpris, menar hon.

– Det handlar om miljontals kronor. Som skolborgarråd och ansvarig för stockholmarnas skattepengar så tycker jag att det är helt orimligt, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Sparar 15 miljoner

Stockholms stad räknar med att tjäna runt 15 miljoner kronor på förändringen på sikt, förutsatt att elevströmmarna inte förändras.

Men stadens agerande har fått flera kommuner att slå bakut. Solna, Sollentuna, Sundbyberg, Nacka, Tyresö och Haninge förbereder sig nu för att stämma Stockholm i tingsrätten.

Sigtuna avvaktar

Sigtuna har inte beslutat att stämma Stockholm i nuläget. Kommunen ser istället från fall till fall.

– Stockholms stad har skickat bifogad skrivelse till kommuner som har elever från Stockholms stad. Vi har inte skrivit på den bekräftelse som finns bifogad utan kommer att hantera ersättningsfrågan i varje enskilt fall, säger Ingela Hamlin som är förvaltningschef på Barn och ungdomsförvaltningen i Sigtuna.

Stockholm tonar ner konflikten

Men skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist anser inte att finns någon konflikt mellan kommunerna.

– Jag välkomnar en prövning av det här för att få vägledning i hur vi ska arbeta framöver. Det är ingen schism utan det är ren och skär juridik. Vi behöver få reda på hur vi ska agera. Jag känner tillit till att vi från Stockholms stad gör rätt, säger hon.

Totalt går runt 1 200 Stockholmselever i andra kommuners skolor och cirka 2 100 elever från andra kommuner går i Stockholms kommunala skolor.

Sigtuna värst drabbat i hela Stockholm

Nyheter Över 4 000 Sigtunabor fått en första dos Idag presenterades coronarapporten för vecka 13 av Folkhälsomyndigheten. Siffrorna visar att smittspridningen fortsätter att öka och att Sigtuna nu är värst drabbat i hela länet.torsdag 8/4 16:48

Störningar i trafiken flera veckor

Nyheter Stort vägarbete under april Trafiken kommer att påverkas av ett stort vägarbete vid korsningen Steninge allé och Kungshörnet.torsdag 8/4 9:13

SSHL blir renodlad gymnasieskola

Nyheter Fasar ut grundskolans verksamhet Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket lyfter ur grundskolan ur sitt program och blir en renodlad gymnasieskola där en större andel av eleverna ska vara internatelever.onsdag 7/4 16:32

100 000 färre flyg över Stockholm senaste året

Nyheter Så påverkas utsläppen av växthusgaser Färska siffror visar att flyget över Stockholm minskat med 110 000 avgångar det senaste året.onsdag 7/4 12:00

Nu öppnar biblioteken i Sigtuna igen

Nyheter Endast öppet för kortare besök Efter en tid med stängda bibliotek öppnar de nu i Sigtuna.onsdag 7/4 10:38