Ojämnt. I Upplands Väsby finns en stor skillnad i vaccinationsgrad mellan stadsdelarna. Foto: Mikael Andersson

Grannkommuner före Väsby i antal vaccinerade

Vaccinationsgraden i Upplands Väsby är något lägre än i kranskommunerna. Samtidigt som smittan ökat i kommunen de senaste veckorna.

  • Publicerad 17:12, 7 okt 2021

Det är framförallt de som inte vaccinerat sig ännu som behöver intensivvård.

Totalt är 67 procent av invånarna från 16 år och uppåt i kommunen fullvaccinerade, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport.

Vaccinationsgraden i Upplands Väsby är lägre jämfört med grannkommunerna. I Sollentuna har drygt 73 procent av invånarna över 16 år tagit den andra dosen. Även Vallentuna har en högre vaccinationsgrad, där är 74 procent fullvaccinerade, enligt Folkhälsomyndigheten.

Råd för ovaccinerade

Den 29 september släppte Folkhälsomyndigheten och regeringen på de allmänna restriktionerna. En del råd behålls för de vuxna som fortfarande är ovaccinerade.

– Man ska se till att inte befinna sig i miljöer där det kan bli trängsel och inte kan hålla avstånd. Det är särskilt viktigt för att skydda de äldre och personer i riskgrupper, mot följderna av covid-19, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Nya fall

Smittspridningen minskade något i landet vecka 37, enligt Folkhälsomyndigheten, men de ser också en skillnad mellan vaccinerade och ovaccinerade.

– Det är framför allt de som inte vaccinerat sig ännu som behöver intensivvård, säger Sara Byfors.

Under vecka 37 rapporterades det in 47 nya fall av smitta i kommunen, vilket är en stor ökning jämfört med sju veckor innan då 12 nya fall rapporterades in.

Nya smittfall i Upplands Väsby

Vecka 37: 47

Vecka 36: 36

Vecka 35: 31

Vecka 34: 36

Vecka 33: 38

Vecka 32: 32

Vecka 31: 29

Vecka 30: 12

Visa merVisa mindre