Grannfest när studenter och Tenstabor möttes

”Studenterna i Tensta Torn går bara mellan t-banan och Tornet.” Det var den iakttagelsen som resulterade i festen After Studies i Tensta centrum. Målet var att studenterna ska engagera sig i sitt nya område och att den kunskap de har inte ska försvinna utan komma Tensta till nytta.

  • Publicerad 16:13, 19 okt 2018

Det är stimmigt inne på gallerian i centrum. Överallt pratar medlemmar från föreningar och studenter med varandra. Inne på Tensta krog får studenterna gratis mat ikväll.

Allt började med att Järvabon Mohamed Hagi Farah pratade med Martina Ljunggren, förvaltare på Åke Sundvall, och sa att studenterna som bor i Tensta Torn bara går mellan Tornet och t-banan. Martina höll inte med, men idén till kvällens fest föddes.

Tillsammans med Tensta Centrum och Röda Korset kontaktade de olika föreningar i Järva och igår var det dags för After Studies, en mötesplats för att studenterna ska få möjlighet att engagera sig i det lokala livet i Tensta.

Många studenter kom till After Studies på torsdagskvällen. Foto: Anna Z Ek

Viktigt att kunskapen stannar

– Det viktigaste är att all kunskap som finns i Tornet stannar kvar i Tensta, säger Isabel Enberg, marknadsföringskonsult för Fastpartner som äger Tensta centrum.

Därför blir hon extra glad att träffa Katarina Moadeli som redan hunnit anmäla sig till tre olika läxhjälpar. Hon pluggar till gymnasielärare och vill dela med sig av sin kunskap till elever i området.

– Föräldrarna kanske inte kan språket eller själva har utbildning. Det är extra viktigt att hjälpa barn från de här förorterna, säger Katarina.

Trygghet har ersatt rädsla

Martina Ljungren på Åke Sudvall berättar att en del studenter är rädda för att flytta in i Tornet.

– Några studenter har kontaktat mig och uttryckt oro för att bo i Tensta. Det enda de har hört om området är negativa saker. Men efter det kommit hit ändrar de sig. De känner sig trygga och trivs här. Det är viktigt att studenterna känner ett mervärde av att bo här, säger Martina.

Tensta Torn.  Foto: Anna Z Ek