Grannfest i Vasastan skapar nya möten

Grannfester där nyanlända och etablerade Vasastadsbor möts bland musik och mat. Det är genomgångsboendet Vasens nya taktik för att skapa mingelmöten som förhoppningsvis leder till djupare vänskap.

  • Publicerad 16:27, 18 okt 2018

Den gemensamma lokalen på boendet Vasen är full med folk. Barn med ballonger, vuxna med kaffe – och ungdomar i 15-årsåldern med sina mobiler. Det bjuds på mat, tilltugg och musik från Syrien. En fest där alla i Vasastan får möta sina grannar. Närmare 200 personer minglade på genomgångsboendet Vasen för nyanlända i torsdags kväll.

Jalal Darir är projektledare på Goda Grannar – som arrangerar grannfesterna tillsammans med Stockholms stad och Norrtulls SK – berättar att de gör det för att nyinflyttade och de som redan bor i området ska interagera med varandra.

– Vi på Goda Grannar brukar ordna fester – vi firar ofta Ramadan och då är alla på boendet välkomna. Kristna och muslimer som firar tillsammans med julklappsutdelning. Idag är det de som bor här på Vasen som har lagat all den här maten, säger Jalal Darir.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Efter fiskdammen står Zarghona Jaffari med sin 13 månader gamla Ava och pratar med grannen Julia Segersten och hennes nio månader gamla Nils.

– Vi träffades genom fotbollen. Min åttaåring Athena spelar fotboll i NSK tillsammans med Julias dotter, säger Zarghona Jaffari som bott på boendet i ett år och två månader.

– Ja, vi brukar turas om med hämtningen av våra barn. Den här verksamheten tycker jag är otroligt viktig. Vi kan ta del av varandras kulturer och komma närmare varandra och inte längre vara främlingar. Det känns kul att lära känna varandra åt båda hållen, säger Julia Segersten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Paret Lotta Rabenius och Lars E Rabenius klev nyss in på festen. Paret bor på Vikingagatan och berättar att de för 15 år sedan var engagerade i en liknade verksamhet som staden då arrangerade.

– Jag tror det hette Flyktingguiden då. Men just här på Vasen har vi tittat in lite då och då. Bland annat för att besöka språkkaféet men då har det varit helt tomt på folk, säger Vasastansbon Lotta Rabenius och fortsätter:

– Vi har saknat en sådan här verksamhet nu de senaste åren. Men då, när vi var aktiva i Flyktingguiden, träffade jag och min man massa nya vänner. Varav några idag är våra närmaste vänner.

Hennes man Lars E Rabenius fyller i.

– Vi vill prata med folk, se vilka som bor här. Det är kul att det flyttar in nytt folk till Vasastan.

Genomgångsboendet Vasen i Vasastan öppnade i mars förra året 2017 och här minglar alla grannar. Foto: Sacharias Källdén

Genomgångsboendet Vasen för nyanlända

Många människor har flytt från krig i sina hemländer. Stockholms stad ansvarar för att ordna genomgångsboenden för personer som fått uppehållstillstånd och inte lyckats ordna boende på egen hand.

I mars förra året började inflytt för nyanlända ske löpande till Vasen i Vasastan. Och för att gamla och nya grannar ska interagera med varandra anordnade Goda Grannar förra veckans grannfest.

Goda Grannar

Samlar ihop och samverkar med ett brett nätverk av ideellt engagerade personer som vill bidra till att nyanlända och asylsökande får en schysst start i Sverige.

Goda Grannar erbjuder rådgivning, samhällsinformation och språkcafé för nyanlända i samarbete mellan Stockholms moské, Svenska kyrkan och Islamic Relief.

Vill du göra en insats och bli kompisfamilj kontakta Kerstin Bergeå på kerstin@goda-grannar.se

Nästa fest på Kadettgatan och genomgångsboendet Vasen är den 1 november

Den 1 november håller Goda Grannar i ännu en grannfest och alla som bor runt Kadettgatan/Vasastan är välkomna.

Visa merVisa mindre

Iman Kanakrea och Bashar Alhamad med döttrarna Hadeel Alhamad och Shahed Alhamad har bott på Vasen i ett år och fyra månader. De brukar fika på språkcaféet varje vecka men vill lära känna fler att öva svenska med. Foto: Sacharias Källdén