Grannfejd om pulkabacke i Bällsta

Först satte föreningen buskar på sin kulle vid bostadsrättsföreningen i Bällsta. Sedan trampades buskarna ner av pulkaåkare. Då sandade föreningen i pulkabacken. Efter det har en hatmobb jobbat upp sig på nätet, och styrelsemedlemmar har fått anonyma arga brev och blivit kallade ”jävla käringar”.

  • Publicerad 12:08, 5 jan 2016

En riktig grannfejd har blossat upp i Bällsta. På ena sidan står en styrelse som vill göra som bostadsrättsföreningen bestämt vid en stämma, nämligen plantera buskar i backen.

– Stämman är högsta beslutande organ i en bostadsrättsförening, och alla röstade ja till det här förslaget, säger Eleonor Strandberg, ordförande i Brf Björkbacken.

Sagt och gjort; i höstas planterades ungersk syrén och aplar på toppen av föreningens kulle. Man satte också upp avspärrningsband för att markera var man inte skulle trampa.

– Men vid första snön var en stor del av planteringen nedtrampad. Varje dag fick vi sätta upp de rödvita banden igen. Då beslutade vi oss för att sanda ena delen av kullen så att det inte skulle finnas någon anledning att gå igenom planteringen, säger Birgitta Karlqvist, styrelsemedlem.

Styrelsen tänker inte sanda igen, berättar hon, utan det var tänkt som en markering för att buskarna skulle få vara ifred.

"Jävla käring"

Men sanden retade upp många. Tongångarna har varit upprörda på Facebookgruppen Nytt i Vallentuna och på Twitter. En kvinna skriver ”Så nå jäkla buskar e viktigare än att barn får ha kul dem få dagar det e snö?? Bland det sjukaste jag hört. Hoppas nån dränker buskarna med sand.”.
Många av kommentarerna handlar om att bostadsrättsföreningen är barnfientlig.

– Vi har aldrig haft problem med barnen. När de åker själva går det bra till. Men när papporna ska åka… Det är föräldrarna som har problem. En mamma stod med sina barn bredvid sig och skrek ”jävla käring” till mig. Flera gånger. Man tycker synd om barnen, säger Eleonor Strandberg.

Marken som pulkabacken ligger på ägs av bostadsrättsföreningen.

– Den ägs gemensamt av oss i föreningen, men det är som att det inte spelar någon roll. Jag undrar hur många som skulle gå in på en privat tomt och hoppa i poolen. Där respekterar man hemfriden, men inte här, funderar Birgitta Karlqvist.

Hon vill ändå understryka att barn är välkomna att åka på kullen, men helst åt det ena hållet, och att man inte får gå genom planteringarna.

Mycket stoj

En av kommentarerna är ”Haha va?!? Det här måste ju vara årets skämt?!? Vem fasen gör nått sånt här?!? Har vi snö 2/3 v om året? Låt barnen få leka och ha kul även vuxna åker ju pulka!”. Men enligt Birgitta Karlqvist och Eleonor Strandberg är det full rulle i backen mellan morgon och nio på kvällen.

Två familjer som bott närmast backen har flyttat. Där har pulkorna åkt nästan in på de små altanerna, alltså bara ett par meter från själva altandörren, enligt styrelsemedlemmarna.

– En styrelse måste ta störningar på allvar. Att man inte kan sätta sig in i andras bekymmer är tragiskt.

Vallentuna Nyheter har sökt många av kritikerna till sandningen som varit aktiva på Facebook, men ingen har velat medverka i en intervju.