Morgon efter mordet står anhöriga och skottar bort blodspår i snön på parkeringen i Norsborg. Spåren vittnar om tisdagsnattens händelser, då en man i övre tonåren sköts till döds.

På plats finns också polisen, dels för att samla in vittnesuppgifter, dels för att visa Norsborgsbor att man är på plats.

https://www.mitti.se/nyheter/man-ihjalskjuten-i-sodra-stockholm/repvaz!Y3P6xpzntzR3tutYn@LyUQ/

– Det närmsta dygnet jobbar vi för att skapa trygghet och finnas tillgängliga för allmänheten. Vi är väldigt måna om att folk ser oss och uppmuntrar alla att komma och prata med lokalpoliserna i området, framför allt om man har sett eller hört något, säger Andres Munoz, tf lokalpolisområdeschef i Botkyrka.

"Jag kan vara nästa"

20-åriga Felix Rodebjer bor i ett av husen vid parkeringen där skotten avlossades. Han sov när mordet skedde, och förstod vad som inträffat först dagen efter.

– Min mamma kom och berättade. Hon hade kommit hem sent igår och var vaken när det hände, säger han och berättar att hans mamma hade hört skrik. Först trodde hon att det var fest, men sedan hördes sirenerna.

Nu snurrar många tankar hos Felix.

– Jag vet inte om han hade gängkopplingar, men om han inte hade det så känner man sig ju ännu mer i risk. Då kan jag vara nästa, säger han.

Ändå tryggt

Felix växte upp här, och menar att det är ett tryggt område. Men efter nattens tragiska händelse funderar han ändå på om det är dags att försöka röra sig härifrån.

– Man vet ju risker när man bor här i förorten. Men jag känner att om man lever så nära våld så blir man "immun". Till slut känner man kanske inte lika starkt kring det som någon som inte är härifrån och ser det hända, säger han och fortsätter:

– Men i framtiden kommer jag nog inte känna mig lika säker som jag gjorde i går.

Fortsatt arbete

Kommunen har satt in en mängd åtgärder till följd av mordet. Deras personal kommer vara synliga i området och arbete uppsökande, samt erbjuda samtalsstöd för att nämna några exempel. Ett arbete som Botkyrka har tvingats bli bra på under en tid, men som man aldrig får avtrubbas från, menar säkerhetsdirektören Pernilla Vera Jr.

– Min upplevelse är att vi reagerar och agerar nu också, och att det aldrig får bli något som bara händer. Men visst blir det ett bakslag för oss alla som arbetar förebyggande och för att trygga våra områden, säger hon.

Hur motiverar man sig att fortsätta, trots bakslag?

– Jag tycker man bara ska fortsätta med "görandet". Vi får aldrig släppa på det som vi tror kan ge långsiktig effekt, utan fortsätta putta det framför oss tills det ger förändring.