Grannen Bengt: Trodde det var huset som brann

”Vi hörde kraftiga smällar och kände brandrök i lägenheten,” säger Bengt Ferlander som bor nära skrotbåten som brann i pirathamnen igår kväll. Oroliga grannar gick ut för att ta reda på om det var deras hus som brann, men blev av polisen ombedda att gå hem.

  • Publicerad 14:44, 1 feb 2018

Det var vid halv nio-tiden i går kväll som Bengt Ferlander hörde smällar. För ett par veckor sedan brann det i deras hus och nu trodde han att det brann igen.

– Jag gick ut för att se vad det var och kände giftig rök i luften. Folk var ute på gården.

Precis vid kanten av deras hus var det avspärrat. Det var fullt pådrag med brandmän och poliser. Bengt fick reda på att det var skrotbåten som låg olovligt förtöjd vid Pirathamnen som brann. Polisen sa till honom att gå hem och stänga fönstren.

– Lågorna var hur höga som helst. Det fanns gasoltuber på båten och det var varning för explosionsrisk. Jag gick hem igen. Sedan kom en till jättehög smäll, säger Bengt Ferlander.

Vågar inte gå längs pirathamnen på kvällstid

Området runt pirathamnen är fortfarande avstängt, men avspärrningen har flyttats närmare pirathamnen. Det ryker från branden, eftersom elden ligger och pyr. Väktare, poliser och brandmän rör sig innanför avspärrningstejpen.

Emma Eriksson kommer löpande från Tantohållet och stannar vid avspärrningen.

– Man har märkt att det pågår något här. Det är allmänt stökigt. Folk bråkar, säger hon och fortsätter:

– Jag brukar springa runt Årstaviken. Men jag skulle aldrig springa här på kvällen. Det känns inte bra här.

Lars Inge Wallander undrar varför ingen gör något åt saken.

– Att inte våga gå här på kvällen är en fråga om trygghet, säger han.

– Cyklar tar man ju bort. Man säger ett datum när cykeln måste vara borta och om ingen hämtar den tar man bort den. Det är en smal sak att hämta båten, precis som med cyklar, tycker Lars Inge Wallander.

Avspärrning till elden slutat pyra

–  Det kommer vara avspärrat så länge elden pyr. Det finns gasoltuber och reservspill och man är rädd att båten sjunker om man häller på mer vatten. Det är inte bra för miljön om den sjunker, säger polismannen Göran Martinsson på trygghetsgruppen Södermalm.

Branden är tills vidare anmäld som mordbrand. Polisen har än så länge ingen information om vad som hände.