Granndamernas coronafika i trapphuset i Edsberg blev viral

Coronaviruset behöver inte sätta stopp för allt umgänge. Se på grannarna Lill och Mona i Edsberg. Med en hembakad sockerkaka och en laddning kaffe tog de en två timmar lång fika tillsammans – på behörigt avstånd i trapphuset.

  • Publicerad 21:50, 25 mar 2020

– De brukar umgås i vanliga fall och Mona är så trevlig så jag sa till mamma att ska ni inte fika och prata med varandra i trappen. Hon tyckte att jag var lite knäpp, men jag ringde Mona och bestämde en dejt, säger Lills dotter Leila Khasal.

Hon bor i vanliga fall i London men när coronavirusets grepp blev allt starkare, både i England och i Sverige, bestämde hon sig för att åka hem till mamma i Edsberg.

– Allt är avbokat i London så jag hade ändå inga jobb och så var jag rädd att mamma skulle gå under om hon satt här själv, det var värre än risken jag tog genom att flyga hem, säger Leila Khasal.

Isolerade tillsammans

Nu fyller hon sina dagar med att beställa mat via internet till Lill, och till sin pappa i Uppsala, och hjälpa till med annat hemma i lägenheten i Edsberg.

– Jag kan inte gå och handla för då funkar ju inte mammas isolering. Det tar väldigt lång tid att få matleveranser, jag antar att friska människor också har börjat beställa hem mat, men nu har vi fått hjälp av Hyresgästföreningen här i Edsberg.

Leila Khasal jobbar med att designa och tillverka smycken så hon kan även arbeta lite hemma i mamma Lills lägenhet.

– Min verkstad är ju kvar i London, men jag kan ändå pyssla lite och hinna med en del pappersarbete.

Mona bakade kaka

Hon tar även med Lill på promenader i naturen, i Rösjöskogen. Och ordnar fikastunder i trapphuset alltså.

Mona gillade idén och bakade en sockerkaka, hängde halva på Lills dörr och så satte granndamerna igång att fika.

– Det gick jättebra. Det är säkert fyra fem metar mellan deras dörrar i trappen, säger Leila Khasal.

Fikabilden blev viral

Hon tog en bild på Mona och Lill när de fikade, och la upp den på Facebook. Där har den blivit viral och har redan över 2 000 delningar.

Bilden från portuppgången i Edsberg blev väldigt populär och spreds och delades tusentals gånger på kort tid. Foto: Leila Khasal

– Jag la upp den för att jag tyckte att det var en kul grej. Men eftersom mamma blev så förvånad så tänkte jag att det kanske finns fler som inte har tänkt på att man kan umgås så här. Därför bad jag att folk skulle sprida det på Facebook – det gäller att göra något innan man får lappsjuka och blir alldeles låg av isolering – men jag hade absolut inte förväntat mig att spridningen skulle ta sådan här fart, säger Leila Khasal.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15

Elbilar inte enda lösningen när transporterna ökar

Nyheter Här är regionens önskelista till regeringen En fordonsflotta på el löser inte Stockholms ökande behov av transporter. Det krävs satsningar på kollektivtrafik och cykelvägnät också. Det skriver Region Stockholm inför regeringens kommande...fredag 22/1 11:50

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27