Grannbutikerna samarbetar för att reda ut coronakrisen

Blomsterprinsessan har stängt en av sina butiker tillfälligt. Nu kämpar företaget för att rida ut coronakrisen. Under tiden tar hennes granne Rönninge Deli över och ordnar servering i den stängda blomsterbutiken för att deras gäster ska kunna sitta glesare.

  • Publicerad 19:10, 8 apr 2020

Konkurrensen från matbutiker och varuhus var hård redan innan för Blomsterprinsessan.

”Det är tufft nu”

När stammisarna, där många tillhör riskgruppen äldre, nu stannar hemma för att skydda sig från smitta blev situationen för Carina Kandell som har butik både vid Rönninge torg och i Salems centrum ännu mer kännbar.

– Butikerna är min vän och jag älskar mina kunder. Men det är tufft nu. I värsta fall går verksamheten omkull, säger hon.

”Många köper buketter och snittblommor när folk fyller år eller till fest. Men vi behöver också få sälja mer av vardagsblommor hos oss.” Foto: Stefan Källstigen

 

Hon berättar att hon för att möta krisen bestämde sig för att stänga butiken i Rönninge tillfälligt.

Det har gått på rekordtid.

Steve Malmströms fick tillstånden för Rönninge Deli snabbt.

”Om skolorna stänger”

Verksamheten för butikerna i Rönninge och Salem har nämligen gått runt på få anställda
– Om skolorna stänger och ytterligare personal behöver stanna hemma riskerar jag att bli stående med varor och lager.

Kör hem varor

Nu har hon lagerrea. De tar halva priset på saker som krukor, vaser, doftljus och prydnadssaker.

– Trots läget är det fortfarande räkningar och löner som ska betalas, säger hon.

Men hon har också tagit till andra grepp för att nå kunderna under krisen. Vanligtvis anlitar butiken budfirma för hemkörningen. Men budfirmorna tar en stor del av kakan.

– Nu har jag erbjudit hemkörning i den mån jag hinner och kan, säger Carina Kandell som berättar att hon gör långa arbetspass för att hinna med allt som behöver skötas med inköp och administration.

Krukväxter från lokala odlare

Tidigt på morgnarna åker hon till Årsta för att köpa snittblommor från Holland. Men hon köper krukväxter från lokala odlare i Mälardlalen. Det hoppas hon att även kunderna sätter ett värde på.

– Då får de lokala odlarna också något sålt. Pelargoner, penséer och andra krukväxter kommer härifrån, säger hon.

Storleken på handeln i Salem motsvarar inte alls storleken på befolkningen i kommunen (Se faktaruta). Det beror dels på att det finns ganska få butiker i kommunen men också på närliggande stora köpcentrum. En annan anledning är att många bor i kommunen men jobbar på annan ort.

Fakta

Lite handel i Salem

28: Salems kommun har ett försäljningsindex på 28 när det gäller detaljhandeln.

100: Ett index på 100 visar att detaljhandeln motsvarar befolkningsunderlaget i kommunen.

Siffrorna gäller 2018

 

Källa: Hui Research
Visa merVisa mindre

”Vad finns kvar efter krisen?”

Carina Kandell hoppas i alla fall på att fler Salembor sluter upp bakom de lokala butikerna och restaurangerna

– I slutändan handlar det om vilken service vi vill att ska finnas på orten när krisen är över. Och för de äldre som handlar lokalt.

Blomsterprinsessan har stängt tillfälligt  i Rönninge. Då har grannen Rönninge Deli fått större yta för att kunna sprida sina matgäster. Foto: Stefan Källstigen

Granne med den igenstängda blomsterbutiken i Rönninge håller Rönninge Deli till. Carina Kandell gläds över deras samarbete.

Rönninge Deli tog över

Det var redan öppet mellan blomsterbutiken och delin. Men från restaurangen säljs nu inte bara en och annan blomsterbukett. Rönninge Deli har också tillfälligt tagit över Blomsterprinsessans lokaler för att deras gäster ska kunna sitta glesare.

– Vi hade redan tunnat ut mellan borden, med resultatet att vi i helgen fick vi tacka nej till gäster, säger delins grundare Steve Malmström.

Sedan 1 april går det också att bli serverad i den tillfälligt stängda blomsterbutiken. Foto: Ellen Göhlin

”Vi hade tänkt att ha stängt i påsk.. Men nu när många inte åker bort kommer vi att hålla öppet” säger Steve Malmström. Foto: Stefan Källstigen.

Han ger en stor eloge till Salems kommun som ordnat med alla tillstånd för servering i den nya lokalen

– De har varit otroligt, otroligt hjälpsamma. Det har gått på rekordtid. De har verkligen varit på alerten, säger han.

Precis startat e-handel

Att de redan innan coronakrisen hade bestämt sig för att erbjuda e-handel ser han som lyckat. Den öppnade i början av mars.

– Vi ska inte tala om tur i dessa tider men det har fallit väl ut. Du beställer matvaror eller take-away rätter via nätet, swishar och kan hämta en kasse utanför dörren. Det är väldigt bra. Bland annat  för våra kunder som tillhör någon riskgrupp, säger Steve Malmström.