Damon Rasti har tröttnat på att grannar får diktera nöjeslivet för hela innerstan. Foto: Stefan Källstigen

Grannars gnäll tystar stan

Kultklubbar som stänger, livescener som tvingas bort och jazzjam som tystas av grannar. Utvecklingen för innerstans nattliv har fått många att ställa sig frågan: Håller innerstan på att tystna?

  • Publicerad 15:33, 12 sep 2017

På Söderkrogen Fabror Nikos på Katarinavägen hölls jazzspelningar flera gånger i veckan. Nu har det mesta tystnat.

De få spelningar som görs har flyttats till uteserveringen och elgitarrer tillåts inte längre i lokalen. Anledningen: en granne i huset intill tycker att musiken är för hög.

”Folk vill gärna att det ska hända saker, men inte där de bor.”

– Det var spelningar mellan klockan två och fem på eftermiddagen. Det var inte som att vi spelade till klockan elva på kvällen, säger Nicolas Michailos.

Bråken har fått honom att överväga att lägga ned musikverksamheten helt och hållet.

– Det är ett jättegammalt hus och det spelar ingen roll hur mycket man ljudisolerar. Ljudet går igenom väggarna. Och jag vill inte bråka.

Farbror Nikos på Söder fick sluta med livespelningar efter att grannarna gnällde. Foto: Pekka Pääkkö

Läget är detsamma på Kungsholmen. Många jublade när krögarna bakom Sixten & Frans lanserade tvådagarsfesten Neighbourhood Crush på Fridhemsgatan. Äntligen skulle det slumrande kvarteret få nytt liv.

– Vi ville lyfta Fridhemsplan från det sjabbiga som varit, säger Anton Surtell, grundare på Sixten & Frans och initiativtagare till gatufesten.

”De som har bostadsrätt kan ju faktiskt välja att flytta till lugnare kvarter.”

Men alla var inte lika förtjusta. I våras blev klagomålen från grannarna och det närliggande äldreboendet så överväldigande att krogägarna valde att flytta festen för gott.

– Folk vill gärna att det ska hända saker, men inte där de bor. Det är trist, säger Anton Surtell.

”Vi låter inte mer än ettans buss”

Han är en av många krögare i innerstan som tröttnat på utvecklingen.

– Bor man i innerstan måste man köpa att det låter lite. De som har bostadsrätt kan ju faktiskt välja att flytta till lugnare kvarter. Dessutom låter vi inte mer än ettans buss och ändå klagar folk, säger Anton Surtell, som hoppas kunna anordna gatufesten på någon annan plats på Kungsholmen i framtiden.

Exemplen på nöjesetablissemang som flyttat eller stängt det senaste året är många. Stureplansklubben Ambassadeur, vars lokaler huserat nattklubbar i över 70 år, har stängt för att bli kontor. Marie Laveau ska bli restaurang, Lilla Hotellbaren på Scandic Malmen har slutat med livespelningar och på Kungsholmen flyttas gatufesten Neighbourhood Crush.

Stänger efter 70 år

Samma sak väntar för Stureplansklubben Ambassadeur, vars lokaler huserat nattklubbar i över 70 år.

Lägg där till Debaser Medis, Göta Källare, Marie Laveau och Musikaliska gård som fått stänga det senaste året.

Utvecklingen har fått diskussionen om innerstans klubb- och scendöd att blossa upp igen. Debaser Medis, Göta Källare, Marie Laveau, livescenen på Scandic Malmen och Musikaliska gård är exempel på nöjesetablissemang som lämnat innerstan det senaste året.

Damon Rasti , krögare i Vasastan och aktivist, kämpar för att innerstan ska leva. Foto: Pekka Pääkkö.

– Stockholm står inför ett vägval. Kulturpolitiken måste tillåta ett nöjesliv i innerstan för att Stockholm ska kunna bli en internationell stad. Annars får vi bestämma oss för att vi är en småstad där folk går och lägger oss vid klockan tolv på natten, säger Damon Rasti, krogägare i Vasastan.

”Om du vill ha det tyst, flytta till Täby.”

Han driver Yuc Mexican vid Odenplan och Ibu i city. Han vill inte gå in på hur många klagomål han får på grund av höga ljud men säger att ”läget är detsamma för alla”.

– Det är ingen som kommer undan. I dag tillåts en granne diktera nöjeslivet för tusentals andra. Om du vill ha det tyst, flytta till Täby.

Nattlivet flyttar ut från innerstan

Samtidigt som innerstan förlorat flera scener har områden som Nobelberget, Globen och Slakthusområdet börjat blomstra. En av de som valt att blicka utanför stan är Familjen Ahlbom. Deras två senaste klubbar ligger i Globenområdet.

– Nattlivet flyttar på sig, det är definitivt en trend. Men att lägga klubbar utanför stan är ingen garanti. Det kommer att byggas bostäder även där, säger Martin ”Miss Inga” Johansson, creative director på Ahlbom.

Låter det deppigt? Lugn, det finns ljusglimtar. Nyligen presenterades planer på en ny jätteklubb på Södermalm för 500 gäster och på restaurang Carousel vid Operan satsas det på jazzspelningar. I höst utses dessutom Stockholms första nattborgmästare, som ska koppla samman nattlivet med stadens politiker.
Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) är positiv.

– Nattlivets betydelse för en levande stad är självklart stor. Att Stockholms stad tillsammans med klubbarrangörer och andra som fyller natten med liv etablerar en Nattborgmästare är ett viktigt steg för en mer levande stad under dygnets alla timmar, säger han.

Fakta

Fler ställen som fått lägga ner nyligen

Pure

Lokalerna på Birger Jarlsgatan 29 har huserat nattklubbar sedan Alexandra’s sista år på 80-talet, senast nattklubben Pure. Nyligen offentliggjordes att klubben ska stänga för att bli restaurang.

Musikaliska

När Musikaliska gård drog igång på Musikaliskas innergård på Nybrokajen var det många som jublade. Nu ser det ut som att klubben är hotad. Klagomål från närliggande kontor och hyresgäster har fått fastighetsägarna Statens Fastighetsverk att tänka om.

WKND, Sommargården och Trädgården

Klubblokalerna på Fleminggatan 2-4, som varit hem för klubbar som WKND, Sommargården och Trädgården, stänger och görs om till kontor.

Kafé Klaver

Kafé Klaver på Rutger Fuchsgatan drev livespelningar i över åtta år. Nu ska restaurangen bli ölbryggeri och bar.

Kafé i Vasastan

Ett kafé i Vasastan höll i ett fåtal jazzkvällar under våren, men fick sluta med livemusiken efter en våg av klagomål från grannarna. ”De som bor här vill helst att det ska vara så tyst som möjligt”, säger kaféägaren.

Visa merVisa mindre