NYA FRIDHEMSPLAN. Väktaren 35, vy mot öster. Foto: David Wiberg/Ripellino arkitekter/Sweco architects

Grannarna vann: Det blir ingen ”galleria” på innergården vid Fridhemsplan

I det omarbetade förslaget för kvarteret Väktaren på Fridhemsplan har ”gallerian” på innergården strukits. Oppositionen ifrågasätter ordvalet och anser att bantningen är feg.

  • Publicerad 11:42, 15 sep 2015

Efter cirka fem års dragkamp verkar det nu vara klart hur kvarteret Väktaren vid Fridhemsplan ska göras om.

StockholmDirekt har tagit del av det omarbetade förslaget som politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska besluta om den 24 september och kan avslöja att det skett avgörande förändringar.

Bort med nya butikslokaler

Påbyggnaden av husen längs Drottningholmsvägen och Fridhemsgatan blir av liksom det nya gårdshuset med bostäder. Men påbyggnaden av gården för handelsändamål har helt strukits ur planerna.

Förändringarna gör att antalet bostäder i projektet utökas från totalt 90 till 98 stycken, varav cirka hälften blir hyresrätter.

Cecilia Obermüller (MP), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, har inte hunnit studera förslaget i detalj men är spontant mycket positiv.

– Det blir fler bostäder och levande bottenvåningar. Det här är av vad majoriteten vill. Det låter jättebra, säger hon.

Sämre nu

Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) däremot anser att det nya förslaget är sämre än det tidigare.

– Det är tråkigt för hela området att det skapas färre ytor för service. Det är märkvärdigt att man inte tar vara på den möjlighet när det ändå ska byggas om, säger han.

LÄS ÄVEN Infekterad strid om nya Fridhemsplan

Joakim Larsson vänder sig också emot att handelsytorna beskrivits som en galleria, ett ord som av tradition är förknippat med något enbart negativt.

– Det har inte varit fråga om en galleria som en del försökt att få det att låta som. Det har varit fråga om utveckling av butiker och annan service som efterfrågas i området. Den lokala hyresgästföreningen har fått väldigt stort inflytande här. Det är tråkigt, säger han och tillägger:

– Men vi är positiva till att det trots allt blir fler bostäder.

Kampen fortsätter

Steffan Carlsson, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, ser det nya förslaget som en delseger.

Enligt honom är kampen inte över.

”Gallerian” är visserligen borta men det ska fortfarande byggas bostadsrätter, samt göras påbyggnader på taket.

– Konsekvenserna för de nuvarande boende blir att de aldrig kommer att ha råd att flytta tillbaka efter en sådan förändring av kvarteret. Det är vår största invändning. Man har inte gjort någon socioekonomisk analys av det här. Vi kommer att uppvakta borgarråden Roger Mogert (S), Ann-Margarethe Livh (V) och Daniel Helldén med de här frågorna, säger Steffen Carlsson.

Stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) är positiv till nya planen.

– Man kunde fortfarande skapa mer liv på platsen och på gatan än tidigare. Den är ju inte en jättespännande plats i dag. Man kan genom den här ombyggnationen vinna mycket genom att öppna ut fastigheten mot gatan lite och samtidigt få in ganska många nya lägenheter, säger han

De nya planerna för Väktaren vid Fridhemsplan

Det som kallats galleria och som tagits bort ur planerna är en vånings påbyggnad av de redan befintliga butikslokalerna på gården.

Bostadshuset på gården med cirka 50 nya bostäder är kvar i planerna.

Tre av husen runt gården byggs på med nya våningar. På två av husen skapas plats för vardera cirka 25 lägenheter och på det tredje tillkommer nya våningar med kontorslokaler.

Totalt innehåller planerna nu 98 lägenheter varav cirka hälften blir hyresrätter.

Visa merVisa mindre